U sjedištu Grada održan prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Projekta LIFE

U skladu sa Ugovorom o saradnji između Grada Zenica i Međunarodne finansijske korporacije iz Grupacije Svjetske banke (International Finance Corporation – IFC), a u cilju implementacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, je donio Rješenje o formiranju radne grupe.

Za članove Radne grupe imenovani su savjetnica Gradonačelnika za pravna pitanja (u svojstvu Šefa Radne grupe), šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj (u svojstvu koordinatorice Radne grupe), predstavnici gradskih službi i predstavnik Privrednog savjeta Grada Zenica.

Zadatak ove grupe je učešće u postupku reforme administrativnih postupaka na nivou Grada radi kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i privrednim subjektima, unapređenja uslova, smanjenja rizika i troškova poslovanja.

Projekat LIFE se sastoji od tri komponente: reforme regulatornog okvira, jačanja transparentnosti i podrške radu sa investitorima.

S ciljem poduzimanja konkretnih aktivnosti na realizaciji Projekta LIFE, u gradskoj upravi je održan sastanak članova Radne grupe i eksperata IFC-a, koji će zajedno raditi na identifikaciji prilika za smanjenje administrativnog opterećenja na privredu u Zenici, a poseban fokus će se staviti na treću komponentu projekta, a to je rad sa investitorima i podrška unapređenju kapaciteta u radu sa investitorima.

Kada je u pitanju podrška radu sa investitorima prioritetne aktivnosti se odnose na izgradnju funkcionalne baze podataka koja je neophodna za rad sa investitorima, izradu novog investicijskog profila Grada Zenice, servisiranje investitora, postinvesticijsku podršku, uspostavu liste poticaja u cilju kvalitetnog i pravovremenog informisanja postojećih i potencijalnih investitora o poticajima te jačanje dijaloga sa privatnim sektorom.

Na sastanku je dogovoren plan rada i dinamika realizacije projektnih aktivnosti.

Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, provodi Projekat LIFE u Zenici uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. (zenica.ba)