Podrška Savezu izviđača Grada Zenice

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak primio je predstavnike Saveza izviđača Grada Zenica na čelu sa predsjednikom Edinom Šarićem.

Tom prilikom predstavnici zeničkih izviđača su upoznali predsjedavajućeg o planovima i aktivnostima koje, s ciljem neformalnog obrazovanja i vaspitanja djece i omladine, skoro sedam decenija provode izviđači i to kroz organizaciju ljetnih i zimskih kampova, te ekoloških sekcija.

Glavna tema razgovora je bila nastavak aktivnosti na realizaciji izgradnje „EKO-KUĆE Smetovi“. Prisutni su se složili da aktivnosti treba ubrzati i zajedničkim snagama realizovati projekat do kraja 2018. godine.

Izgradnjom funkcionalne i moderne Eko-kuće na Smetovima omogućio bi se boravak većeg broja djece iz Zenice i cijelog Kantona tokom godine.

Riječ je o projektu koji treba da bude edukativno-pokazni školski centar sa svim uslovima za aktivnosti djece i mladih do 16 godina.

Prema projektu “Eko-kuća Smetovi” će imati smještajni kapacitet za minimalno 50 djece u višekrevetnim sobama, edukativni kabinet, botanički vrt, edukacijsku stazu, hranilice i kućice za ptice, ali i “baby ski lift” dužine 100 metara, te druge sadržaje, koji će upotpuniti rekreativni i edukativni boravak djece i mladih (“Škole u prirodi” i sl).

Predsjedavajući Duvnjak se zahvalio Savezu izviđača Grada Zenica na njihovom nesebičnom volonterskom angažmanu i svim aktivnostima koje sprovode s ciljem da djeca vole i čuvaju prirodu i budu bolji ljudi, podsjetivši da je povodom Dana Kantona 2017. godine Savezu izviđača Grada Zenica uručena i „Plaketa Zeničko-dobojskog kantona“, saopštila je Stručna služba Skupštine ZDK.