FOTO: Svečano otvorena gimnastička dvorana u zgradi ‘Papirne’

Nakon 30 godina, Zenica ponovo ima gimnastičku dvoranu.

Gradska uprava je ovaj prostor dugoročno ustupila Sportskom društvu Winner, koji je uz pomoć donacija, uspješno završio obiman posao sanacije dvorane u zgradi Papirne, koja je svečano otvorena danas. Slijedi nabavka opreme, a ukupna vrijednost uređenja prostora procijenjena je na 100.000 konvertibilnih maraka.

Danas je dvorana svečano otvorena.

Gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, za Stadion Papirna vežu stare uspomene, jer je na ovome mjestu igrao utakmice za Slogu iz Gornjeg Vakufa.

On je uputio poziv sporskim klubovima, koji bi bili spremni na ulaganje u jednu vrstu javno-privatnog partnerstva, kako bi se renovirao i stavio u funkciju i ostatak prostora Stadiona ‘Papirna’.

Grad je spreman uložiti u ovaj projekat i nekome dati i ostatak prostora na upravljanje. Namjera nam je da i ostatak prostora u Papirnoj do ljeta stavimo u funkciju, – najavio je Kasumović.

Sanjin Aldobašić, predsjednik Skupštine Sportskog drušrtva Winner, kazao je kako je rekonstrukcijom i stavljanjem u funkciju gimnastičke dvorane završena prva faza ovog projekta i najavio da će veliki broj djece, koji su već članovi gimnastičke sekcije Winnera, svoje treninge nastaviti u dvorani Papirne i na novim spravama.

Uspjeli smo sanirati zidove, zamijeniti ventilaciju i sve instalacije, postavili smo savremeni sistem grijanja, ugrađena je najnovija led rasvjeta i lakirani podovi, – precizirao je Aldobašić, naglasivši da će i za dalje faze biti potrebna sredstva. Do sada je uloženo oko 100 hiljada maraka, nabavljenih od donatora i prijatelja Kluba. Uskoro će u sali biti postavljene nove gimnastičke sprave, dopremljene iz Holandije.

Sejo Pojskić, koji se danas također obratio prisutnima, u dvorani Papirne proveo je mladost.

Gimnastička dvorana, mi smo to zvali Sala Partizana, bila je naša druga kuća, – kazao je Pojskić, podsjetivši da je s prekidom rada gimnastičkog kluba u Zenici sve stalo.

Ovo će djeci pomoći da napreduju, jer je gimnastika osnova svih sporova. Nadam se da će ova sala biti puna kao što je bila u naše vrijeme, – zaključio je u svom obraćanju prisutnima Sejo Pojskić.

Foto: Mirsad Pripoljac i Sead Skomorac