FOTO: U akciji ‘Studeni 2017’ oduzeto robe u vrijednosti 80 hiljada KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na područiju Tržnice u Zenici proveli su danas operativnu akciju “Studeni 2017” u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina. Oduzeta je veća količina cigareta i duvana za pušenje, tržišne vrijednost od 80.000 KM.

Ova akcija provedena je uz asistenciju službenika MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona. Cilj je bilo suzbijanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda na područiju Zenice. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su oduzeli 11.051 kutiju raznih marki cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kao i 297 kg rezanog duhana, koji se prodavao bez obilježja sa akciznim markicama, što je vrijedno 80 hiljada maraka.

Deset osoba će biti sankcionisano, od toga sedam prekršajno, a protiv tri će biti podnešen izvještaj Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti indirektnih poreza.

Iz ove Uprave pozivaju građane da na besplatan telefonski broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, kao i da prijave bilo kakve neprimjerenosti carinskih službenika.