Mladi Zeničanin Adnan Mujkić jedan je od najmlađih aktivnih umjetnika u BiH

Mladi Zeničanin Adnan Mujkić jedan je od najmlađih aktivnih umjetnika u Bosni i Hercegovini. Bavi se raznim likovnim tehnikama, ali primarni posao mu je restauracija i konzervacija kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Adnan kaže, kako ljubav za starinama potiče još od djetinjstva te prilikom budućeg zanimanja nije bilo ni sumnje. “Smjer restauracija i konzervacija je dosta mlad smjer u našoj zemlji. Obzirom na naše bogato kulturno naslijeđe još uvijek je mali broj onih koji završavaju ovaj fakultet. Mi smo, što se tiče eksponata najbogatija zemlja u regionu i većina nas u kući sigurno ima neku od starina, a da to i ne zna. Osim što sam završio ovaj smjer, ja sam i slikar, ali kulturno naslijeđe mi je primaran cilj i ljubav”, priča ovaj mladi umjetnik.

Adnan u Konjicu ima svoj atelje koji je posebno za svoju dušu restaurirao te u njemu pored slika drži i razne starine koje svjedoče višestoljetnom postojanju Bosne i Hercegovine. Iza sebe ima mnogobrojna izlaganja i bogat rad. “Najponosniji sam na svoju samostalnu izložbu koju sam imao i prije nego sam postao punoljetan. Tokom korone pripremio sam online grupnu izložbu a nedavno sam učestvovao i na kolektivnoj izložbi na Akademiji likovnih umjetnosti. To su četiri izložbe na koje sam jako ponosan jer je u njih uloženo mnogo rada, truda i ljubavi”, dodaje Adnan Mujkić.

Rijetki su, posebno mladi ljudi koji se odluče na istraživanje i izučavanje naše istorije. “Mi sami nismo svjesni onoga što posjedujemo. Moramo malo više obratiti pažnju na našu istoriju, jer svuda oko nas svjedočimo našoj bogatoj istoriji na koju možemo i moramo biti ponosni. Mi to ne smijemo zaboraviti kako ne bismo izgubili svoj identitet”, dodao je na kraju ovaj dvadesetogodišnjak.

Adnan Mujkić već priprema novi izložbu, a riječ je o poklonu svojoj rodnoj Zenici koju će sugrađani imati priliku pogledati početkom iduće godine. (B.D.)