U Zenici počeli radovi na izgradnji gasovoda

U ulicama Prve zeničke brigade, Margita i Profesora Mustafe Čauševića počeli su građevinsko-mašinski radovi na izgradnji primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda u dužini od 2,8 kilometara. 

Kako su pojasnili iz preduzeća „Zenicagas“, na trasi primarne gasne distributivne mreže, na dionici puta Kantonalna bolnica Zenica –Prve zeničke brigade – Margita – Profesora Mustafe Čauševića predviđena je izgradnja jedne prijemno regulacione stanice (PRS 4) namijenjene za snabdijevanje Kantonalne bolnice Zenica, te dvije rejonske regulacione stanice (RRS 5 i RRS 6) namijenjene za snabdijevanje naselja Crkvice i Novo Radakovo prema prostornom obuhvatu gasifikacije Grada Zenica.

„Na pomenutoj trasi predviđena su dva odvojka za eventualnu izgradnju gasnih kotlovskih postrojenja za potrebe JP „Grijanje“ Zenica, svaki kapaciteta 7 MW, i to odvojak u ulici Profesora Mustafe Čauševića i odvojak u ulici Prve zeničke brigade. Predmetni gasovod predstavljaja prvu fazu izgradnje primarne distributivne gasne mreže u skladu sa Načelnim odobrenjem za građenje za složenu građevinu“, kaže Sandino Rizvanović, direktor preduzeća „Zenicagas“

Pojašnjava da načelno odobrenje predstavlja osnovni uslov za dalji postupak izgradnje primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda na području grada Zenice i samim tim garantuje gasifikaciju grada Zenica, koja je bila predviđena Idejnim projektom gasifikacije Grada Zenica iz decembra 2020. godine i Studijom izvodljivosti gasifikacije Zenice iz 2009. godine.

Radove izvodi firma “Fuel Boss”, a period izvođenja radova je decembar 2022. do kraja juna 2023. godine.