Koje su prednosti redovnog konzumiranja chia i lanenih sjemenki

Chia i lanene sjemenke imaju niz hranjivih tvari, povezane su sa zdravljem srca, snižavanjem šećera krvi i zaštitom od određenog vrsta raka, a stručnjaci su pojasnili i koja je od ove dvije vrste sjemenki zdravija.

Naime, chia sjemenke potiču iz Meksika i Gvatemale i smatra se da su bile osnova prehrane drevnih Maja. Sa druge strane, lanene sjemenke su pljosnatije i veće od chia sjemenki. Pretežno su smeđe ili zlatne boje i mogu se kupiti cijele ili mljevene, a vjeruje se da potiču s Bliskog istoka.

Chia sjemenke imaju blag okus, dok lanene sjemenke imaju blago orašasti okus. Obje vrste sjemenki mogu se lako uključiti u mnoga jela. I chia i lanene sjemenke bogate su mnogim hranjivim tvarima.

Obje vrste sjemenki sadrže značajne količine proteina i omega-2 masti, ali lanene sjemenke sadrže i više bakra i vitamina B1.

Chia sjemenke imaju više kalorija i više vlakana, a također sadrže skoro 2,5 puta više kalcija, željeza i fosfora. Chia sjemenke sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline, biljnog oblika omega-3- masti.

ALA se smatra esencijalnom jer je tijelo ne može samo proizvesti i mora se unositi putem hrane. Redovno konzumiranje chia i lanenih sjemenki može poboljšati zdravlje srca smanjenjem krvnog pritiska, nivoe lošeg holesterola i oksidativnog stresa.

I chia i lanene sjemenke mogu pomoći u smanjenju rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Oboje sadrže dobru količinu vlakana, što je povezano s nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera u krvi, što dovodi do postupnijeg porasta šećera krvi nakon obroka i sprječava nagle skokove šećera.

I chia i lanene sjemenke odličan su izvor vlakana, koja mogu smanjiti glad i želju za hranom. Ove sjemenke sadrže različite količine topljivih vlakana, koja su posebno korisna u suzbijanju apetita.

Klix.ba