Ambasador Indonezije u posjeti gradonačelniku Fuadu Kasumoviću

Ambasador Indonezijeu BiH Nj.E. Roem Kono boravio je danas u posjetio Gradskoj upravi Zenica. Susreo sa Gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima.

Riječ je o jednoj veoma prijateljski nastrojenoj državi prema Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo ponajviše o privrednoj i kulturnoj saradnji, ali i mogućnosti bratimljenja dva grada Zenice i jednog iz Indonezije. Njih iz ambasade mnogo zanima naša kultura i tradicija pa smo razgovarali o razmjenama i posjetama kulturno-umjetničkih društava. Moja je želja da se privreda uveže, jesmo geografski daleko, ali u današnjem globaliziranom svijetu to ne trebao biti problem“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

O svojim utiscima o gradu Zenici i današnjoj prvoj diplomatskoj posjeti Gradskoj upravi Zenica ambasador je rekao:

Ovaj grad je prelijep i nije daleko od Sarajeva, samo 45 minuta vožnje. Ovdje je lijepo doći popiti kafu u lijepom društvu, a meni je izrazito drago da sam upoznao vašeg gradonačelnika. Razgovarali smo o potencijalima Zenice, ali i o industriji i  privredi generalno. Danas sam posjetio sajam ZEPS to je jako dobar sajam na kojem izlažu i naši privrednici s kojima ljudi razmjenjuju prilike za saradnju. Vaš grad ima odličan Univerzitet, a sa Medicinskim fakultetom već pet godina imamo dobru saradnju“, rekao je ambasador Kono.

Vaš grad ima i velike privredne potencijale. Dokaz tome je i jedan privrednik Indonežanin koji ovdje ima odličan posao sa zamrznutim voćem, a u braku je s vašom sugrađankom. Naš plan moj i gradonačelnikov je da pobratimo Zenicu i jedan grad iz Indonezije, dodao je njegova ekselencija Kono, napominjući da mu je izuzetno drago što Zenica ima dugu tradiciju u fudbalu, kao i dobre sportske radnike i igrače. Današnja diplomatska posjeta ambasadora Indonezije i njegovih saradnika uredu gradonačelnika Kasumovića završila je razmjenom poklona uz dogovor o skorom viđenju. (A. Huskić)