Otvorena izložba akvarela “Čuvari-Stari gradovi Bosne i Hercegovine”

U galerijskom prostoru zeničke Sinagoge danas je, u organizaciji Galerije “Preporod” Zenica otvorena izložba akvarela Elene Arsenijević pod nazivom Čuvari Stari gradovi Bosne i Hercegovine koji je,kao projekat, posvećen istraživanju i umjetničkoj interpretaciji povijesnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Ciklus čini 40 akvarela sa prikazima starih gradova u BiH.

O izložbi,koju je otvorio ministar za obrazovanje,nauku,kulturu i sporta ZDK, Mirza Mušija, govorili su prof.dr. Dževad Drino sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, prof. dr. Sanjin Kodrić,a dio je programa obilježavanja Dana Zeničko dobojskog kantona.

Osim internih umjetničkih ciljeva,ovaj ciklus rješava jedan kompleksan zadatak,popularizaciju starih bosanskohercegovačkih gradova.

Pored poznatih turističkih gradova,poput Travnika i Počitelja,uvrštene su i tvrđave koje malo ljudi poznaje i koje rijetko posjećuju turisti,kao što su Pećigrad,Bjelaj,Podzvizd i Glamoč.

Elena Arsenijević,likovna umjetnica iz Bjelorusije, od 2014. godine živi u BiH, Do sada je imala 6 samostalnih izložbi učestvovala je u preko 25 grupnih izložbi.

Prije dvije godine otvorila je svoj slikarski atelje/galeriju u Mostaru,a od prošle godine članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. (Š.B.)