Reaktivira se projekat HE Janjići?

U zeničkoj mjesnoj zajednici Janjići,na magistralnom putu M-17 u toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice a na postavljenoj tabli na ovom lokalitetu  se navodi “za potrebe HE Janjići” .

U proteklim godinama mještani 4 mjesne zajednice u okruženju buduće hidroelektrane,čija je procijenjena vrijednost za projektovanje i izgradnju 143 miliona KM,protivili su se njenoj gradnji, a sluha za borbu mještana i eko aktivista imala je jedino Njemačka razvojna banka KFW koja je odustala od prvobitnog plana finansiranja.

“I ovo što se sada radi i ova vlast sve je to iza leđa građana,to ne mogu da shvatim jer Elektroprivreda nema papira”, tvrdi predsjednik Mjesne zajednice Janjići, Miralem Kaknjo,dodajući da je okolinska dozvola istekla.

O svemu je upoznao nevladin sektor,odnosno Eko forum Zenica.

-Oni mogu sve pokušati,ali odgovorno tvrdim da nemaju papira,kaže Kaknjo. Iz ekoloških udruženja upozoravaju i na činjenicu da je planirana izgradnja više od 20 hidroelektrana na rijeci Bosni.

Profesor Samir Lemeš kaže da će sudbinu hidroelektrane Vranduk imati i HE Janjići.

“Ja zaista ne znam ko rukovodi kompanijom Elektroprivreda BiH i kakve odluke donosi”, ističe Lemeš koji podsjeća da po izmijenjenim propisima za HE Janjići više ne treba okolinska dozvola ,nego se mora uraditi Studija procjene uticaja na okoliš koje u resornom federalnom ministarstvu nema.

“Šteta je daleko veća od koristi njene izgradnje,zaustavlja se ili usporava prirodni tok rijeke Bosne,eliminiše se prirodno pročišćavanje vode,ugrožava se biodiverzitet”, upozorava prof. Lemeš.

Federalna vlada je Elektroprivredi svojevremeno dala koncesiju na 30 godina za korištenje hidropotencijala rijeke Bosne na lokalitetu Janjići, a nadležno ministarstvo, na osnovu studije utjecaja na okoliš, izdalo okolinsku dozvolu koja je istekla u maju prošle godine. Očigledno da ni ta činjenica, ni odustajanje njemačkih kreditora nije dovelo projekt u pitanje, pa mještani i ekoaktivisti najavljuju nastavak borbe protiv izgradnje hidroelektrane u blizini svojih domova.

Iz ekoloških udruženja u proteklim godinama upozoravaju i na činjenicu da je planirana izgradnja više od 20 hidroelektrana na rijeci Bosni. (Š.B.)