Blago povećanje broja nezaposlenih tokom jula mjeseca

“Krajem mjeseca jula na evidenciji Biroa rada Grada Zenica bilo je 15.770 nezaposlenih osoba, što je poredeći sa stanjem zabilježenim mjesec dana ranije blago povećanje za 162 osobe”, navodi Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada, pojašnjavajući da je to i očekivano obzirom da je još uvijek aktuelna prijava maturanata nakon završenog školovanja.

U trenutnoj strukturi nezaposlenih najmanje je osoba sa višom i visokom stručnom spremom 1.123 osobe, odnosno 7,1 posto od ukupnog broja, zatim sa srednjom stručnom spremom četvrti stepen 27,6 posto, potom bez kvalifikacija i nižih kvalifikacija 30,6 posto, a trenutno najveći broj nezaposlenih su osobe sa srednjom stručnom spremom trećeg stepena 34,7 posto.

Zdravstveno osiguranje na teret Službe krajem jula na prostoru Grada Zenica ostvarilo je 14.790 nezaposlenih ili 93,8 posto korisnika, dok su 303 osobe podnijele zahtjev za novčanu naknadu.

Tokom jula nastavljene su i aktivnosti na provedbi politike zapošljavanja tako da su zaključena 74 ugovora o sufinansiranju zapošljavanja, putem kojih je sufinansirano zapošljavanje 112 osoba“, navodi Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada Grada Zenica. (V. Jovanović)