Stvoreni uslovi za novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu

zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na jučerašnjoj sjednici, između ostalog  usvojila je prijedlog rebalansa budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja, kojim su osigurana sredstva za povećanje plaća zaposlenih u javnom zdravstvu ovog kantona.

Pregovarački tim Vlade i sindikati ljekara i zdravstvenih radnika su usaglasili novi kolektivni ugovor, koji će biti potpisan narednih dana, a predviđa poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu. Ovo je nastavak politike Vlade, nakon što smo početkom godine povećali plate zaposlenim u MUP-u, pravosuđu i javnoj upravi “, rekao je premijer Nezir Pivić. Naveo je da će plate ljekara biti povećane za 15 posto, a medicinskih sestara/tehničara za 20 posto.

Vlada ZDK, između ostalog je usvojila i više odluka o odobravanju sredstava pripadnicima branilačke populacije za rekonstrukciju, odnosno izgradnju stambenih objekata, kao i finansiranja troškova liječenja na osnovu pojedinačnih zahtjeva, a donesene su i odluke o davanju saglasnosti za prevoz učenika tri škole u Tešnju, Kaknju i Zavidovićima.