Naredne sedmice počinje isplata po 1.000 KM za novorođenu djecu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je o početku isplate jednokratne podrške od po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH. Ministarstvo je do danas zaprimilo ukupno 7.037 prijava putem online aplilkacije koja je pokrenuta 31. maja ove godine za ostvarivanje ove podrške.

Od toga je 3.179 prijava kompletirano i verificirano, te će danas nalozi za isplatu biti proslijeđeni Federalnom ministarstvu finansija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Ove prijave obuhvataju 3.229 djece, od kojih je 1.648 dječaka i 1.581 djevojčica. Majke će tokom naredne sedmice imati na računima po 1.000 KM, odnosno 2.000 ili 3.000 KM, ako je riječ o blizancima ili trojkama“, kazao je federalni ministar Adnan Delić.

Iz Ministarstva navode da je najviše novorođenčadi u Novom Gradu Sarajevo (231), zatim u Mostaru (202), Tuzli (176) i Zenici (170).

Dodaju da su preostale prijave, koje su unesene u aplikaciju, trenutno  u obradi zbog određenih nedostataka, te da Ministarstvo u saradnji sa UNDP-em radi na provjeri svake prijave i svakodnevno korisnicama dostavlja upute za ispravke.

Imamo veliki broj prijava koje imaju određene greške, kao što je pogrešan unos članova porodice, neprepoznavanje prijave novorođenčeta, neslaganje podataka na prijavi i u sistemu kad provjeravamo, te niz drugih nepravilnosti na kojima svakodnevno rade naši ljudi i komuniciraju s majkama da se to ispravi, a kako bi se prijave uspješno verificirale. Nažalost, tek svaka četvrta unesena prijava je ispravna, sve ostale moramo slati na ispravke i dopune. A to oduzima i vrijeme i sve druge resurse koje imamo na raspolaganju“, kazao je ministar Delić.

Kako ističu iz Ministarstva, majke koje nisu obuhvaćene isplatom ovog mjeseca, bit će od 10. augusta, nakon što budu ispravljeni nedostaci u prijavama.

Želim vas uvjeriti da nema razloga za brigu. Sve vi koje niste na isplati ovog mjeseca, bit ćete uključene na isplatu od 10. augusta, čim se isprave nedostaci u prijavama. I tako svaki naredni mjesec do kraja godine, odnosno početka sljedeće, obzirom da imamo i decembarske bebe koje će biti na isplati u januaru 2025. godine“, kazao je ministar Delić.

Ministarstvo će nastaviti s verifikacijom prijava, te će se svakog 10. u mjesecu vršiti isplate za prijave obrađene u periodu između dvije isplate.

Sva djeca rođena u 2024. godini bit će obuhvaćena ovom podrškom, kao i majke mrtvorođene djece. Od ukupno 16 miliona KM predviđenih za ovu natalitetnu mjeru, na prvu isplatu odnosi se 3.229.000 KM“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. (izvor: www.fbihvlada.gov.ba)