ZENICA: Osnivačka skupština Udruženja onkoloških pacijenata ZDK

U Zenici je danas priređena osnivačka skupština Udruženja onkoloških pacijenata Zeničko dobojskog kantona “SNOP” Zenica.Nakon usvajanja Statuta i Poslovnika o radu Udruženja,izabran je tročlani Upravni odbor sa mandatom od dvije godine na čijem čelu je na dužnosti predsjednika Udruženja Boris Crljenica,koji je bio i na čelu Inicijativnog odbora.

-Naš cilj je da pokrenemo mnoge stvari koje opterećuju bolesnika a koje bi se po zakonu trebale rješavati. Mislimo da ima dovoljno prostora da stvorimo sve zadovoljnijeg pacijenta,da preventivno djelujemo,da obezbijedimo pravovremenu dijagnostiku,pravovremen tretman i da postepeno idemo ka smanjenju smrtnosti od ove pošasti,izjavio je Crljenica.

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora,sekretar Udruženja,a razmatran je Program rada za period od godinu dana.

Osnivačkoj skupštini Udruženja “SNOP”, u svojstvu gostiju prisustvovali su i uposlenici zdravstvenih ustanova.

-Činjenica je da incidenca učestalosti malignih oboljenja raste i to nije samo karakteristika BiH nego i zemalja regiona i šire,ukazao je dr. Ibrahim Šišić iz Službe za onkologiju Kantonalne bolnice Zenica.-Ono što je stvarni problem je da radimo na prevenciji i da pacijenti imaju pravo na pravovremeno i adekvatno liječenje,dodao je dr. Šišić.

U Upravni odbor izabran je i Mile Srdanović autor imena Udruženja.

-Simboliku imena i vizuala ne treba posebno objašnjavati, ali evo, samo malo –  osim potrebnih slova “OP” (onkološki pacijent) , naziv SNOP ima i jasnu simboliku (koja bi se mogla nazvati univerzalnom za sve građanske inicijative) – sam si ništa, tek jedna vlat, ali udruženi u snopove dobijamo debelu snagu!,pojasnio je Srdanović.

Inicijativa,kao i osnivačka skupština Udruženja “SNOP” Zenica dobila je podršku brojnih nevladinih organizacija,javnih ustanova kao i pojedinaca. (Š.B.)