Putovići – stvaranje uslova za ugodniji život

Igralište za djecu, renovirana škola, uređenje izletišta na mjestu nekadašnjeg najvećeg izbjegličkog kampa samo su neki od projeketa čija realizacija bi trebala učiniti život ugodnijm stanovništvu zeničke mjesne zajednice Putovići. Pola dana smo proveli u obilasku područja mjesne zajednice Putovići, koja još obuhvata naselje Putovčko polje i Dolaču, sa blizu dvije i po hiljade stanovnika.

Područna škola “Aleksa Šantić” je renovirana, uz pomoć Caritasa BiH i ministrice za obrazovaje, nauku, kulturu i sport Draženke Subašić iz prethodne vlade ZDK, na radost oko 400 učenika mjesnih zajednica Tišina, Putovići i Gorica, a nedavno je, pored škole izgrađeno i dječije igralište. “Uradili su ga mješetani, Putovića – Putovičkog Polja sa prijateljima, bez ikakve podrške nadležnih organa, a ideja je bila prigodno urediti zapušten proctor oko škole”, pojašjava Elmin Šabanović, sekretar mjesnih zajednica za ovo područje Zenice.

Mještani su došli na ideju da iskoriste i urede i prostor na kojem je do 2020. godine postojao najveći izbjeglički kamp. Sportski tereni, šadrvani sa klupama, klackalice i izvorska voda samo su dio ove lokacije, s lijepom i bigatom infrastrukturom, poznate i u dalekoj prošlosti, koja s već tri godine polako pretvara u primamljivo izletište za sve stanovnike Zenice. Pravit ćemo i spomen – obilježje za sve pripadnike nekadašnjeg Grašničkog odreda”, dodaje Šabanović.

Osim toga, u ovoj godini odobrena je gradnja puta od Hrasta potoka do Gorice, dužine dva kilometra, što je značajno za ovdašnje stanovništo, jer će najvjerovatnije biti odobrena autobuska linija i za Putoviće, s obzirom da od okončanja rata nemaju organizovan prijevoz, potproni zid u Dolači uz glavni put i ukoričenje Hrasta potoka do rijeke Bosne. Dakle, radi se, na dobrobit mještana. (S.Gluhić)