Sutra počinje “Feminističko čitanje klasika” u BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ove sedmice počinje višednevna umjetnička rezidencija u okviru projekta „The Sexual Theater – Feminističko čitanje klasika“. Sutra u Pozorište stižu rezidenti – reditelj Júlio Cerdeira, koji predstavlja Teatro Circo Braga iz Portugala i autorica Aïcha Euzet, predstavnica Univerziteta Paul-Valery Montpellier iz Francuske.

Unutar umjetničke rezidencije, gostujući reditelj i autorica će raditi sa određenim grupama na dekonstrukciji klasika, a ideja je dekonstrukcija rodnih stereotipa u poznatim nacionalnim knjigama s obzirom na specifične rodno zasnovane izazove sa kojima se suočavaju žene I muškarci u našoj zemlji. Pored toga, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti održan i Workshop Casting – audicija za glumice i glumce za novonastajuću predstavu, a umjetnički rezidenti će imati priliku i istraživati, razgovarati sa lokalnim organizacijama, fondacijama i udruženjima. Sve to, dovest će do novog dramskog teksta, nove međunarodne koprodukcije i novog pozorišnog festivala. Júlio Cerdeira je plesač, izvođač, pozorišni i multidisciplinarni kreator. Godine 2018. stekao je magisterij iz scenskih umjetnosti. Prije pet godina suosnovao je BANQUETE – Udruženje za istraživanje i stvaranje u izvedbenim umjetnostima. Aïcha Euzet je spisateljica, glumica i rediteljica. Ima diplomu iz filozofije i magisterij iz stvaranja izvedbenih umjetnosti.

„The Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika“ je prvi međunarodni projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru ove godine i završit će u decembru 2025. godine, a pored Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne predstave, i četiri nova pozorišna festivala. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri nova pozorišna festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove kao i metodologiju nastanka istih. (D. Travar)