Udruženje “Dlan” organizovalo Treći Fashion show – inkluzivnu modnu reviju

Udruženje „Dlan“ Zenica bilo je organizator trećeg Fashion show programa održanog sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu.

Bila je to inkluzivna modna revija koja za cilj ima  socijalizaciju djece i osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovu integraciju u društvenu zajednicu.

Sinoć je pred publiku izašlo oko 40 učesnika, korisnika usluga udruženja Dlan. Oni su uspjeli da spoje moderno i tradicionalno prešavši put od sevdaha do modernog plesa i od narodnih nošnji do savremenih modnih kreacija. Modnoj reviji se pridružila i Srednja mješovita škola „Mladost“ iz Zenice kao i zenička kulturno umjetnićka društva koja su obezbijedila narodne nošnje. .Udruženje „Dlan“ bavi se pružanjem stručne pomoći djeci i osobama sa teškoćama u razvoju, kao i osnaživanju porodica. „ Cilj nam je da pokažemo da su ova djeca ravnopravni članovi društvene zajednice i da oni mogu pružiti mnogo više nego što to javnost misli“, kaže Amela Talić, koordinatorica Servis centra udruženja „Dlan.

Među gostima sinoćnjeg programa je bio i naš poznati atletičar Mesud Pezer koji je došao sa svojim sinom.Pitali smo šta društvena zajednica može da učini za ovu djecu. „ Moramo da što više otvorimo oči, da što više javnih osoba podrži ovakve događaje i da što više političara ulaže novac u ovakve organizacije. Javnost bi trebala da ima više sluha za ovakvu djecu“.Sam logo inkluzivne modne revije ukazuje na značaj podrške šire zajednice jer ove male ruke, poručuju iz „Dlana“ trebaju dlan koji će ih podržati i pomoći im da ostvare svoj puni potencijal i da znaju da nisu sami.Usluge ovog udruženja trenutno koristi 200 porodica a od osnivanja do danas pružili su više od 45 hiljada besplatnih usluga. (D.T.)