Rok za rješavanje zahtjeva za penzije od 30 do 60 dana

FOTO: Zenicainfo.ba

Rok za rješavanje zahtjeva za penzije od trenutka kompletiranja dokumentacije, a prema Zakonu o upravnom postupku, je od 30 do 60 dana.

Međutim, građani se često žale i svjedoče da rok nije ispoštovan kako zakon nalaže. Bez obzira na to što osiguranici svoja prava ostvaruju od trenutka kada se steknu uslovi, pa i retroaktivno, mnogi građani širom BiH ukazuju na ovaj problem.

– Većina zahtjeva se i obradi u zakonskom roku. No, imamo i onih za koje nam je potrebno više vremena, a uglavnom je riječ o nepotpunoj dokumentaciji odnosno nesređenim podacima u matičnim uredima, kada nedostaju podaci o uplatama staža. Drugi najčešći razlog jeste staž iz drugih zemalja na koji je potrebno čekati malo duže.  Zbog toga savjetujemo građane da barem godinu dana prije penzionisanja provjere sve podatke o uplatama doprinosa te imaju li dovoljno staža, pojašnjavaju iz Federalnog PIO-a.

Uglavnom, ističu iz PIO-a, u toku trajanja postupka budući penzioneri su zdravstveno osigurani, a sva prava će ostvariti retroaktivno od dana podnošenja zahtjeva. “Kada osoba podnosi zahtjev za penziju naši referenti će pregledati dokumentaciju i provjeriti da li imaju osnova za traženje penzije te ukoliko ispunjavaju taj uslov odmah će biti i zdravstveno osigurani te će imati pravo na njega tri mjeseca kada bi trebao biti riješen u konačnici status osobe odnosno podnosioca zahtjeva. Ukoliko se iz nekih objektivnih razloga dogodi da u ta tri mjeseca nije riješen predmet produžava se zdravstveno osiguranje za još tri mjeseca i tokom trajanja tog perioda trebao bi biti riješen status osobe”, kazao je Tomislav Kvesić, portparol PIO/MIO Federacije BiH.

Prema posljednjim podacima u Federaciji Bosne I Hercegovine je 447.389 penzionera, a njih oko 230 hiljada prima minimalnu penziju. (B.D.)