Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

Nizom aktivnosti u organizaciji Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona obilježen je Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge u našem kantonu.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda još od 1987. godine na ovaj dan pokušava upozoriti globalnu svjetsku javnost na sverastući problem zloupotrebe (opojnih) droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na globalnoj svjetskoj razini tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – međunarodno društvo slobodno od zloupotrebe droga. “Ništa bolja situacija nije ni kod nas. Raste broj ovisnika, a posebno je zabrinjavajuće što je među tim brojkama sve više mladih. Cilj je upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zloupotrebe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice, istakli su organizatori ovog događaja. Danas ovdje imamo dosta volontera, a riječ je o učenicima Srednje Mješovite škole “Mladost” Zenica kao I volontere iz Travnika tačnije iz Centra za edukaciju mladih što nam je izuzetno drago. Prevencija je jedan od vodećih faktora te borbe. Mi svake godine provodimo projekte edukacije mladih u školama od 13 do 18 godina, Vijeća učenika, sarađujemo sa nevladinim organizacijama, a ove godine planiramo u edukaciju uključiti I nastavno osoblje što se pokazalo jako bitno jer vidimo da trend raznih vrsta ovisnosti među mladima raste”, kazala je dr. sci Meliha Brdarević Šikić, diplomirani psiholog I šefica Odjeljena za prevenciju I savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK.
Kada govorimo o heroinskoj ovisnosti možemo reći da se taj trend smanjuje, ali nažalost, imamo sve više izazova koji su pred mladima I o kojima jako malo I mi I mladi znaju pa čak I sama Svjetska zdravstvena organizacija poput snusa, nargila interneta I tako dalje, dodaje naša sagovornica. “Djeca su zaista izložena mnogim izazovima o kojima ništa ne znaju I ne znaju zapravo kakve posljedice ostavljaju. Često imamo djecu koja su kategorizovana u prvom razredu sa dijagnozom ekranizma jer roditelji nhisu upućeni u to koliko je značajno da odredimo termin koliko dijete provodi pred ekranom, kako to neurološki utiče na dijete I koje sadržaje naša djeca gledaju. Zelim reći da je bitno da se u rješavanje problema uključi cijela zajednica a posebno roditelji jer je prevencija najznačajniji faktor”, kazala je dr. sci Brdarević Šikić.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga širom našeg kantona dijeljen je promotivni I edukativni materijal prvenstveno mladima ali I ostalim građanima, a sve u cilju prevencije jednog od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. (B.D.)