Upis studenata na Univerzitet u Zenici

Univerzitet u Zenici raspisao je konkurs za upis studenta u prvu godinu prvog ciklusa studija za akademsku 2024./2025. godinu, koji će biti otvoren do 1. jula tekuće godine. Planiran je upis za 862 studenta na osam fakulteta ovog Univerziteta.

Konkurs je raspisan 13. juna i trajat će do 1. jula, kada primamo sve prijave i bodujemo. Na Medicinskom fakultetu do 8. jula će biti konačni rezultati svih primljenih studenata, ali upis ide poslije“, kazao je prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Poput ostalih javnih univerziteta u BiH i Univerzitet u Zenici bilježi smanjen broj studenata, potvrđuje Duraković, kazavši da, uprkos tome što su poduzeli sve promotivne aktivnosti, većeg interesa u odnosu na prethodne godine – nema. Studenti ponajviše gube interes, kako kaže, za tehničkim fakultetima, dok je situacija mnogo bolja na Medicinskom fakultetu.

Danas na UNZE najatraktivniji studijski programi su na Medicinskom fakultetu, zatim na Politehničkom. Imam osjećaj da se gubi interes za tehničkim fakultetima, a društvene, humanističke i medicinske nauke imaju dovoljan interes studenata za studiranje”, naglašava Duraković.

Jusuf Duraković, rektor UNZE

 

 

 

 

 

Plan za ovu akademsku godinu godinu, ističe rektor Duraković, bio je da upišu i prvu generaciju studenata na Studijski program za elektrotehniku i informacione tehnologije, međutim saglasnosti od osnivača (Vlada ZDK, op.a.) nije bilo, zbog čega rektor ne krije razočarenje.

Ono što me iznenađuje da Vlada ZDK nije imala sluha da nam odobri ove godine otvaranje Studijskog programa elektrotehnike i informacione tehnologije. U vrijeme digitalizacije i robotizacije, kada su prisutne sve transformacije, da nemaju osjećaj da je potreban takav studijski program, mene razočarava. Nadam se da ćemo od naredne godine imati odobrenje od Vlade ZDK da otvorimo taj program, koji će biti, siguran sam, jedan brend u Zenici”, mišljenja je rektor Duraković.

Planom upisa UNZE je spreman da upiše 862 studenta, od kojih 537 redovnih i o trošku osnivača ZDK, 228 redovnih samofinansirajućih, te 97 vanrednih studenata. (M. Hurem)