Gradsko vijeće usvojilo nekoliko izvještaja o radu javnih preduzeća. Vijećnici podržali izvještaj RTVZE za 2023. godinu

Gradsko vijeće Zenica na današnjoj, 46. sjednici razmatra Izvještaje o radu osam javnih preduzeća, Zeničke razvojne agencije ZEDA, te Gradskog pravobranilaštva za 2023. godinu. Dnevni red je dopunjen prezentacijom stanja u Poslovnoj zoni Zenica jug, nakon što su nedavno prodate prve parcele.

U prvom dijelu usvojen je Izvještaj o radu JP RTV Zenica nakon kraće rasprave i odgovora na postavljena pitanja koje je dao direktor Nandino Škrbić. Gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je skoro rješavanje gorućeg dugogodišnjeg problema u radu ovoj javnog preduzeća, osiguranje adekvatnog prostora u bivšem radničkom univerzitetu, pri čemu se očekuje postizanje sporazuma sa vlasnikom objekta, Željezara Zenica u stečaju. Direktor Nandino Škrbić je u odgovoru na neka od pitanja ukazao da, nažalost, Uprava nije u prilici isplatiti jednokratnu pomoć, te da je regres isplaćen u ratama, što se očekuje i u ovoj godini.

Vijeće je bez veće rasprave usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada za prvo tromjesečje, u kojem su ukupni prihodi iznosili skoro 40 miliona maraka, što je za 37 posto više u odnosu na idealni plan za 32 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Razlog je prenos namjenskih doznačenih sredstava sa viših nivoa vlasti iz prošle godine u iznosu od blizu devet miliona maraka, kao i početkom ove godine doznačenih 3 miliona i 750 hiljada maraka kao jednokratna pomoć energetski siromašnom stanovništvu, izjavila je Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije.

Gradsko vijeće Zenica prihvatilo je Prijedloge odluka o načinu i uslovima prodaje gradskog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1 putem licitacije, kao i Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju lokalne ceste Pojske-Rebrovac. (Š. Babić)