Grad Zenica i Nogometni savez dodatno modernizuju stadion Bilino polje

Gradonačlenik Zenice Fuad Kasumović i generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić potpisali su danas Aneks Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održvanju i korištenju stadiona “Bilino polje”. Potpisano se odnosi na radove djelimične sanacije i adaptacije kako bi se udovoljilo strogim zahtjevima i kriterijima UEFA-inog pravilnika o kategorizaciji stadiona.

Zenica je nogometni centar ove države, sa Nogometnim savezom već deset godina imamo potpisan ugovor i želimo da tu reprezentacija igra i dalje. Pošto je UEFA digla kriterije moramo sada ispoštovati, prije svega tehničke zahtjeve. Po ugovoru Grad sve finansira sa 49 posto, a Nogometni savez BiH sa 51 posto. Da bi se dobila licenca za odigravaje utakmica Lige nacija i ostalih međunarodnih utakmica, radove moramo završiti do septembra, a ja sam ubjeđen da ćemo to na vrijeme i uraditi”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Moramo uraditi i zadovoljiti infrastrukturni kriterij, koji je najosjetljiviji i na kojem UEFA najviše insisitira. Tehnički zahvati se odnose na krov, tribine i semafor, kao i neke druge potrebe koje se mogu pojaviti i mimo onoga što smo naveli u Aneksu Ugovora, jer želimo da, prije svega Njemačku, Holandiju i Mađarske u “A” Ligi nacija ugostimo kako i dolikuje”, izjavio je, Adnan Džemidžić.

Prva utakmica na Bilinom polju je 11. oktobra protiv reprezentacije Njemačke. (S. Gluhić)