U Zenici održane promocije zbirke poezije i romana Destana Kolašinca

Zbirka poezije „Zavičajne metamorfoze“ i roman „Muhadžer“ autora Destana Kolašinca, promovisane su u Gradskoj biblioteci u Zenici u književnom programu nazvanom „Kad riječi poteku“. Autor živi u Holandiji gdje je 1992 godine došao kao izbjeglica iz Bosanskog Broda.

Destan Kolašinac je u Bosanskom Brodu bio profesor sociologije i filozofije. U svojoj novoj domovini Holandiji, veći dio radnog vijeka je proveo kao profesor socio-pedagoške grupe predmeta i holandskog jezika za strance u višoj školi u Lajdenu.

U svijet književnosti ulazi sa šezdeset godina i do sada je objavio tri romana i jednu zbirku poezije. Kao pjesnik i romansijer, ovaj istinski filantrop piše o realnom životnom okruženju i ljudima sa kojima živi i radi nastojeći u svakoj situaciji pronaći izvore svjetla i nade, istaknuo je Midhat Kasap, promotor na ovoj književnoj večeri.Za Kolašinca kaže da je čovjek koji vješto čita tragove prošlosti sa namjerom da njegove pouke i poruke budu korektiv u svijetu koji se urušava u sebe. Zbirka poezije „Zavičajne metamorfoze“ podijeljena je u tri djela i donosi nam zavičajne motive, objašnjava Destan Kolašinac. Roman „Muhadžer“ takođe ima tri poglavlja,- ratni pogrom i izbjeglice, integracija i nova domovina i zatišje.Odlomkom iz ovog romana, autor sublimira svoj pogled na svijet i očekivanja od budućnosti koja je pred nama i ulogu pojednica u njoj.

Samaritanska ljubav, oproštaj i pomilovanje, milosrđe, razumijevanje i sažaljenje se ne daje čovjeku iz nametnute izvana obaveze ili da bi ga se okrivljivalo za počinjenu grešku nego se ne zatvara budućnost počiniocu iste. Daje mu se još jedna šansa da se on pokaje, ispravi greške i dođe tobe, da popravi svoje ponašanje i ispravi greške“.  Ugodno literarno veče u gradskoj biblioteci uptpunila je Sedžida Beganović-Isaković koja je čitala Kolašinčevu poeziju i prozu te profesor Amir Muharemović koji se pobrinuo za opuštajuća muzička intermeca na gitari. (D.T.)