Grad Zenica izdvaja preko 300.000 KM za pronatalne mjere

Zbog teške ekonomske situacije i pada nataliteta, koji se posljednjih godina bilježi u BiH, Grad Zenica strateški poduzima niz mjera za stvaranje optimalnih uslova za podizanje nataliteta na području ovoga grada.  

Tako se i ove godine provode mjere jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete, ali i sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Do kraja mjeseca juna otvoren je Javni poziv za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje, a za ovu namjenu je iz Budžeta Grada Zenica opredijeljeno 65.000 KM. Jedna je ovo od mjera, koje Gradska uprava Zenica provodi s ciljem podizanja nataliteta u Zenici. Od momenta provođenja, 85 žena je iskoristilo mjere sufinansiranja postupka vantjelesne oplodnje, za koje je Grad Zenica izdvojio 130.000 KM. Za prvi postupak vantjelesne oplodnje, ističu iz Resorne gradske službe, i ove godine dodjeljuje se 1.000 KM, te drugi i treći  po 2.000 KM, tako da, ukupno, svaka žena može ostvariti 5.000 KM kroz sufinasiranje vantjelesne oplodnje.

“Na insistiranje naših korisnika, opredjeljenje Grada je bilo da se uvede podrška za vantjelesnu oplodnju za žene do 45 godina života. Radi se o postupcima koji su izuzetno skupi i u ranijem periodu sufinasiranje sa nivoa Federacije BiH i Kantona nije bilo dostatno za obavljanje tih postupaka, zato ih je i Grad uveo, što se pokazalo efikasnim”, kazala  je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika u Službi za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Sumea Mujkanović

Druga mjera koju Grad Zenica provodi u borbi protiv bijele kuge i u cilju stimuliranja pronatalne politike, je isplata jednokratne novčane pomoći svakom novorođenom djetetu. Roditelji djece rođene od 1.januara tekuće godine, mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje i ovog vida pomoći u iznosu od 230 KM, a za ovu namjenu je u Budžetu planirano 250.000 KM.

Prema riječima Mujkanović, od januara do kraja maja ove godine Resorna gradska služba je obradila 261 zahtjev za podršku novorođenoj djeci i izdvojila oko 60.500 KM. Tokom protekle godine dodijeljena je subvencija za 734 bebe, za šta je iz Budžeta izdvojeno oko 173.000 KM.

“Trebamo napomenuti da je socijalna politika na nivoima Federacije BiH i Kantona. Ovo su dodatne mogućnosti  grada ako postoje sredstva u Budžetu da se opredijele našim sugrađanima kroz podršku pronatalitetnim mjerama”, podsjeća Mujkanović.

Prema podacima iz Matičnog ureda do kraja maja ove godine u Zenici je rođeno 519 beba. Iz Gradske uprave Zenica se nadaju da će mjere koje poduzimaju, uz sve benefite koje roditelji ostvaruju i sa viših nivoa, doprinijeti i boljim uslovima, te uzlaznoj putanji kada je u pitanju natalitet na podučju našega grada. (M.H.)