Župa u Crkvicama: Uređen pristupni put i ograđena dva groblja

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u pratnji saradnice i bivše premijerke Amre Mehemdić, te aktulene zastupnice HDZ-a BiH u Kantonalnoj skupštini Anite Paurić obišao je velečasnog Andreja Lukanovića, novog župnika u župi Bezgrješnog začeča Blažene djevice Marije u Crkvicama na čijem području su okončani radovi uređenja prilaznog puta i ograđivanja Starog i Kužnog groblja u ovom zeničkom naselju.

Uređenje ovog dijela Crkvičkog brda, uz Ulicu Ivana Gundulića, rezultat je inicijative zastupnice Paurić i bivše premijerke Mehmedić, za čijeg mandata je odobreno nešto više od 180 hiljada KM za uređenje i asfaltiranje puta te izgradnja nove cokne i postavljanja nove ograde oko grobalja. Prema riječima novog župnika u ovoj župi, velečasnog Lukanovića, rođenog Tuzlaka, koji je nedavno došao sa službovanja u Bijeljini, urađeno će omogućiti da nešto više od hiljadu župljana – vjernika bez poteškoća može doći i obići počivališta svojih pokojnika. Zastupnica Paurić je zadovoljna što je projekat bivše Vlade doveden uspješno do kraja, jer svrha moje inicijative je i bila da pokojni nađu svoj smiraj i da Hrvati mogu doći obići svoje umrle na jedan pravi i dostojanstven način, kaže Paurić.

Zadovoljan urađenim je gradonačelnik Kasumović koji je istakao opredjeljenost da će, između ostalog, nastaviti pomagati i sve vjerske zajednice u, kako reče, evropskoj Zenici u kojoj se svi moramo osjećati svojim na svome. (S.G.)