FOTO: Svečano otvoren prostor kompanije TPS

Kompanija TPS d.o.o. Zenica u Raspotočju, nastala iz preduzeća Bosio d.o.o. Zenica svečano je danas otvorila prostor koji sadrži proizvodne hale i upravni dio, kao vrhunac 20-godišnjeg poslovanja, uglavnom izvozno orijentiranog.

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović sa saradnicima, načelnik Kaknja, Mirnes Bajtarević, privrednici i poslovni partneri TPS-a, te gosti i zvanice iz javnog i političkog života šire društvene zajednice.

Vlasnik kompanije prof.dr. Jusuf Duraković je istakao da se radi o relativno maloj kompaniji koja radi 21 godinu i koja upošljava 18 stalnih radnika i određen broj spoljnih saradnika a glavna djelatnost je proizvodnja i rekonstrukcija industrijskih peći.

-TPS izvozi 50 posto proizvodnje kupci su poslovni partneri iz Slovenije, Njemačke, Italije, Hrvatske, Turske, Indije i drugih zemalja.

-Radimo po sistemu “ključ u ruke”, što znači projektovanje, proizvodnja, isporuka, montaža, probni rad, istakao je Duraković.

Preduzeće Bosio d.o.o. Zenica je osnovano 2003. godine u privatnom vlasništvu kao kćerka firme Bosio d.o.o. Štore-Slovenija, sa ciljem da se pokrije tržište BiH. Vremenom je preduzeće mijenjalo vlasničku strukturu. Preduzeće je 2018. godine promijenilo ime i danas se zvanično zove TPS d.o.o. Zenica, Thermal process solutions. (Š.B.)