Radio klub Zenica poziva na upis nove članove

Počinje ljetni raspust 2024-e i dosta slobodnog vremena za osnovce i srednjoškolce. Odličan način da nauče nešto potpuno novo,  steknu nova poznanastva i kvalitetno provedu slobodno vrijeme  jeste da se upišu u Radio klub Zenica. Dobrodošli su i svi drugi zainteresirani, bez obzira na uzrast.

Cilj upisa jeste omasovljenje članstva, očuvanja radioamaterizma kroz privlačenje novih mladih generacija, jer Zenica već više od 70 godina ima jedan od najboljih radioklubova u državi. Novim članovima na raspolaganju su primopredajna, zatim sekcija amaterske goniometrije, konstruktivna i sekcija radio mreže za opasnost.

” Radio klub ima sve tehničke, materijalne i kadrovske uvjete da osposobi nove članove, a na raspolaganju imaju i objekat na Smetovima u potpunosti prilagođen našim potrebama sa najnovijim radio-uređajima za održavanje dalekih radioamaterskih veza i sa smještajnim kapacitetima. Ukoliko bude dovoljan broj novih članova na ovogdišnjem upisu organizirali bismo i radioamatersku školu na otvorenom”, kaže predsjednik Radio kluba Zenica Jasmin Hadžiselimović.

Ono što će naučiti novi članovi upisom u Radio klub Zenica jeste ostvarivanje radio veza sa radiomataerima u najudaljenijim dijelovima svijeta putem zemaljskih radio stanica, ali i radioamaterskih satelita. Naučiće osnove iz radiotehnike, konstruktorske metode rada sa elektronskim komponentama, lemljenje, izradu ili popravku određenih uređaja. Za one aktivnije su takmičenja u radiogoniometriji. Upravo su na takmičenju u Stjepan polju prošle sedmice osvojili prvo mjesto u kategoriji 70M, a zenički radioamateri jedini imaju i tehničku podršku – opremu Sport identa za elektronsku obradu podataka.

” Svi su dobrodošli, poznato je da su uspješni radioamateri u Zenice bili ljekari, advokati, inženjeri, nama su posebno važni mladi kako bi nastavili putem gdje mi stajemo”, ističe Hadžiselimović, napominjući da njihovi članovi kao dio tima Saveza radioamatera u BiH idu ovog ljeta na svjetski sajam u Njemačku i omladinski kamp Yota u Češku.

Upis novih članova i članica u Radio klub vrši se svakog utorka u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima u njihovim prostorijama kod Starog pozorišta.

A.H.