Susret sa papom Franjom: Zeničanin Kenan Hodžić učestvovao na globalnoj međureligijskoj konferenciji

Zeničanin Kenan Hodžić učestvovao je na globalnoj međureligijskoj konferenciji pod nazivom “On Human Family,” održanoj u Kastel Gandolfu, Rimu i Asizu.

Konferencija je okupila predstavnike iz preko 40 zemalja sa svih kontinenata i trajala sedam dana, tematizirajući ekonomiju spasenja, umjetnu inteligenciju, ekologiju, izgradnju mira i međureligijski dijalog.
Papa Franjo je primio učesnike u privatnu audijenciju te tom prilikom naglasio važnost dijaloga. Istaknuo je Božju ljubav kao temelj međusobne ljubavi, slušanja i povjerenja, te saradnju u brizi za siromašne i mir.  Papa je naglasio da je međureligijski dijalog nužan za svjetski mir i ohrabrio učesnike da nastave biti otvoreni, zazvavši na njih Božji blagoslov.
 “Ova konferencija je bila izuzetno važna za jačanje međureligijskog dijaloga i razumijevanja. Susret s papom Franjom dodatno je naglasio značaj zajedništva i saradnje među različitim religijama u cilju postizanja globalnog mira i harmonije. Zahvalan sam što sam pozvan, kao predstavnik naše zemlje, na ovu konferenciju. Imao sam priliku pronijeti dobar glas o uspjesima koje smo ostvarili, posebno u Zenici. Čast da budem na privatnom susretu sa papom Franjom razumijevam kao priznanje za dosadašnji rad i obavezu da nastavim dalje na putu izgradnje mira među našim narodima”, kazao je Kenan Hodžić.
Dodao je kako, u vremenu kada jačaju polarizacije, dijeljenja, nemira i nesuglasica među državama i narodima, ovakvi susreti pružaju nadu i poticaj za izgradnju ujedinjenijeg svijeta.
Papa je posebno pozdravio predsjednicu pokreta Fokolara, Margaret Karram, rođenu u Haifi, u palestinskoj porodici. Poručio je da se mnogo moli za njenu zemlju koja trenutno pati.