Oko 60 domaćinstava u naselju Ljubetovo od sinoć ima javnu rasvjetu

Oko 60 domaćinstava sa blizu dvije stotine stanovnika sela Ljubetovo u zeničkoj mjesnoj zajednici Vranduk od sinoć ima javnu rasvejtu.

Od akšama do sabaha živjeli su i kretali se u mraku, koristeći primitivna rasvjetna pomagala iako su dalekovodi desetlječjima kroz selo provodili električnu energiju iz pravca Zenica prema sjeveru zemlje. Uz ranije asfaltiran put, riješeno pitanje vode i prijevoza, sada su i osvjetljeni, što znatno utječe na kvalitetu njihovih života.

Godinama su gledali i divili se drugim osvijetljenim naseljima kada bi se noću vraćali kući iz pravca Zenice ili Žepča, sanjaući kako će jednoga dana i njihovi sokaci noći biti osvjetljeni bez obzira na mjesečinu. Ove generacije su dočekale i taj dan da se na banderama s akšamom automatski upale i zasjaju i sijalice. Sretni su i zadovoljni, ohrabreni i odlučni da nastave stvarati uslove za što normalniji i ugodniji život na topraku, ujedno i zahvalni da ima u vlasti i onih koji razumiju njihove potrebe i čuju njihov glas. Paradoks je da kroz selo prolazi dalekovod sagrađen možda prije i 50 godina, a da nisu imali rasvjetu.

Hvala Gradonačelniku i Gradskoj upravi što su ispoštovali projekat u tako brzom vremenu. Od akšama do sabaha živjeli smo u mraku, pa nam ova javna rasvjeta znači mnogo. Selo je progledalo. 35-oro djece odavde ide u školu putem kojeg je odradio Gradonačelnik, što smo čekali od kraja rata. U realizaciji izgradnje su i ove tri kuće stradale u zemljotresu, već iduće sedmice dogovaramo o firmama koje će to raditi, ai ovo što pozitivno govorim o gradonačelniku Fuadu kasumoviću iskreno je, dolai iz srca, jer zaista sve što je obeća, on je ispunio, a u tom ritmu idemo dalju u nove pobjede, kazao je Zehrudin Ibrahimagić, predsjednik MZ Vranduk, u čijem sastavu je i Ljubetovo.

I u ovom mjestu je konačno svanulo, hvala Bogu. Oni su za Novu godinu doživjeli onu nesrću usljed zemljotresa i ubrzo ćemo i te kuće koje su uništene početi praviti zahvaljujući i predsjednuku Mjesne zajednice Zehrudinu koji sve to koordinira, a evo prvi puta u životu ovo naselje dobija kompletnu javnu rasvejtu za čitavu mjesnu zajednicu kako su tražili, zbog čega sam sretan i zadovoljan. Istini za volju sve kasni radi zvođača radova jer nemaju ljudi, nemaju raden snage, ali radimo jedno po jedno naselje. Tamo gdje je samo nadogradnja, to puštamo onako, ali evo i ovdje smo napravili da ljudi progledaju, da im je ugodniji život“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović. Dodao je kako je ovo veoma čudno selo, ne vidite ga niotkud, a veoma je lijepo. Imaju predivnu prirodu, vode u izobilju, pašnjake, šumu itd. pa ne vidim  razloga da bilo gdje idu, jer nema nigdje bolje nego tamo gdje s rođen. I ove kuće koje ćemo praviti, praviće se na isti mjestima jer ne žele nigdje ići, dodao je Gradonačelnik. (S.G.)