Održan komemorativni skup povodom smrti Harisa Burine

Povodom smrti glumca, Harisa Burine, danas je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održan komemorativni skup na kojem su o njegovom životnom putu i profesionalnom angažmanu govorili kolege Robert Krajinović,Emir Hadžihafizbegović i Nebojša Šurlan.

Minutom šutnje i fatihom,te višeminutnim glumačkim aplauzom,od Harisa Burine oprostili su se uposlenici matične kuće,Bosanskog narodnog pozorišta,brojni poštovaoci njegovog glumačkog opusa,akteri javnog i kulturnog života šire društvene zajednice,kao i kolege pozorišni i filmski radnici iz drugih bh gradova i susjednih zemalja.

-Kada bi morao staviti znak jednakosti između Harisa i jedne riječi,dvoumio bih se kod tri riječi,strast,energija i upornost i ipak odlučio bi se za energiju.Ta hoperaktivna energija bila je prisutna cijelo vrijeme kod Harisa, i tokom studiranja,druženja,putovanja,kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Nebojša Šurlan je u emotivnom obraćanju poručio: Neka te andeli čuvaju,vratio si se u svoju Zenicu.

Dženaza Harisu Burini bit će obavljena danas u haremu Čaršijske džamije u Zenici,a ukop na gradskom groblju Crkvice.

…………………………………………………………………….

Haris Burina preminuo je u srijedu,5. juna, nakon teške bolesti, u 61. godini u Kantonalnoj bolnici Zenica. Rođen je 1963. u Zenici, a 1982. godine upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije.Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz. Nekoliko godina živio je u Francuskoj te osnovao pozorište „La Fenetre“ („Prozor“), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima Go West u režiji Ahmeda Imamovića te Nafaka režisera Jasmina Durakovića. (Š.B.)