INZ: „Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u Zenici, organizirao seminar “Zelena tranzicija u zdravstvu”, kojem su prisustvovali zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, kao i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Kako je istakao jedan od predavača, dr. Jasmin Durmišević, zdravstveni sistem u svim državama je proizvođač značajnih količina i oblika onečišćenja, kroz enormne količine otpada, od kojeg veći dio zahtijeva posebne i skupe metode skladištenja ili uništenja.

– Zbog toga je neophodno da se zdravstvo uključi u “zelenu tranziciju”, jer Planetu neće sačuvati niti sami ekolozi, niti sami građani savjesnijim ponašanjem, nego sve oblasti i struke, pronalaženjem “zelenijih” rješenja za poslovanje, istakao je Durmišević.

Kako je istakao prof.dr. Edin Berberović sa Univerziteta Zenica, preduslov za uspješnu energetsku transformaciju je donošenje relevantnog zakonodavstva, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je BIH preuzela.

– Svaka zemlja, pa i naša, osim zaštite okoliša, treba da se brine i o stabilnom snabdijevanju energijom, kontroli cijena energije na tržištu i, koliko je to moguće, energetskoj neovisnosti, istakao je Berberović.

Kako je istaknuto na skupu, poseban akcenat na ovogodišnjem obilježavanju Dana zaštite okoliša je dat na reparaciji oštećenog okoliša i  gubljenju obradivog zemljišta zbog suša i smanjenja padavina.