ZENICA: Naučna konferencija pod nazivom “Obrazovanje i kultura”

Razred za humanističke nauke i kulturu Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni I Hercegovini i Katedra za opštu kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici organizovala je danas jednodnevnu naučnu konferenciju pod nazivom “Obrazovanje i kultura”.

Na skup su pozvani naučnici, stručnjaci, istraživači i praktičari iz različitih područja obrazovanja i kulture koji su svojim izlaganjima pridonijeli razumijevanju odnosa obrazovanja i kulture. Idejama i iskustvima sudionici skupa postat će promotori obrazovnih I kulturnih vrijednosti u akademskoj i društvenoj zajednici, a posebno je važno što su studenti studijskih programa iz oblasti kulture i obrazovanja prisustvovali ovoj konferenciji.

“Ovdje želimo problematizirati ulogu prije svega visokog obrazovanja u oblikovanju društvene klime, a onda posebno i u stvaranju, razvijanju i multipliciranju kulturnih vrijednosti i kulturnih obrazaca. Valja naglasiti da se i Univerzitet i kultura nalaze ne samo u Bosni i Hercegovini, ne samo u jugoistočnom Evropskom okruženju nego i globalno u prilično ozbiljnoj situaciji i suočavaju se sa teškoćama. Velika većina onih koji donose odluke o razvijanju, finansiranju i funkcioniranju kako obrazovanja tako i kulture promatraju obrazovanje uključujući posebno Univerzitet kao trošak koji treba koliko je moguće smanjiti i pretvoriti u trošak za potrošače obrazovnih procesa, dakle za studente i njihove roditelje ne videći da je investicija u obrazovanje nužan uvjet opstanka nekog društva i neke zajednice. A jednako tako sa kulturom se događa da se komercijalizira i da zahvaljujući problemima i u kompletnom obrazovnom procesu od osnovne škole pa do poslijediplomskih studija  postaje u sve većoj mjeri neosjetljiva na prodor šunda I kiča i na nadomještanje autentičnih kulturnih vrijednosti tzv. lažne odnosno masovne kulture”, kazao je akademik Lino Veljak, član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni I Hercegovini.

Cilj ove konferencije je, između ostalog, i nastojanje da se gradske i kantonalne vlasti upoznaju sa značajem razvoja kulture i njenog uključivanja u strategije javnih politika i razvojnih strategija lokalnih i regionalnih zajednica.

– Država se treba povući iz kontrole posebno visokog obrazovanja, iz kontrole nastavnih programa, iz hiperbirokratizacije obrazovnih procesa, ostaviti Univerzitetu ono što mu pripada a to je autonomija. S druge strane, treba preuzeti svoju odgovornost u finansiranju obrazovanja i razumjeti da je finansiranje obrazovanja, a posebno visokog obrazovanja investicija u održivu budućnost a ne neki trošak koji bi trebalo smanjivati, poruka je današnje naučne konferencije “Obrazovanje i kultura”.  Organizatori ove naučne konferencije su Razred za humanističke nauke i kulture Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.  (B.D.)