Otkrivena Spomen ploča o Zeničkoj rezoluciji

Povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Zeničke rezolucije danas je pred brojnim istaknutim zvanicama iz političkog i društvenog života Zenice otkrivena Spomen ploča o Zeničkoj rezoluciji na platou Islamskog centra Sultan Ahmed Zenica.

“Danas u Zenici otkrivamo Spomen ploču u znak sjećanja na Zeničku rezoluciju donesenu 1942. godine s ciljem zaštite Romskog stanovništva od istrebljenja, a na osnovu zakonskih odredbi tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, jedne fašističke tvorevine stvorene pod protektoratom Njemačke i fašističkih sila iz Drugog svjetskog rata. Prvi začetak odnosno znak pobune neslaganja sa fašističkim režimom desio se u augustu, 1941. godine na inicijativu Udruženja muslimanskih svećenika kada su Rezolucijama prvo Sarajevskom, a kasnije u još 12 gradova BiH tražili obustavljanje zločina, progona i zaštitu ljudi odnosno ugroženih kategorija a to su bili Srbi i Romi. To je bio nepoznat i jedinstven akt u drugim dijelovima Evrope. Postojale su razne rezolucije, ali ovakvog primjera rezolucije nema. Značaj je veliki jer je on u dobroj mjeri pomogao I da narod koji nije imao oružje, koji je u rat ušao nespreman za razliku od svojih susjeda i Srbije i Hrvatske koji su se pripremali za rat I imali spremne vojne formacije bio je takođe izložen uništenju I taj isti narod je bez obzira što je tražio zaštitu drugih kategorija stanovništva bio izložen genocidu od strane četnika naročito u Istočnoj Bosni I Sandžaku I takvih rezolucija, nažalost, od strane drugih naroda u BiH, kada su Bošnjaci u pitanju nije bilo”, kazala je profesorica doktorica Senija Milišić, doktorica historijskih nauka.

Zenička rezolucija je potpisana u vihoru Drugog svjetskog rata u situaciji kada je ljudski život bio bezvrijedan, a osobito onih grupacija koji su stavljene van zakona, a to su prevashodno bili Jevreji I Romi, kazao je profesor doktor Mevludin Dizdarević, muftija zenički.

“Zenička rezolucija je dokument u kojem su bh. osobito zenički muslimani stali u zaštitu te najugroženije populacije i pokušali zaštititi njihov životni integritet I biološku supstancu. To su bile naše komšije I prijatelji, ali je želja bila da im stanemo u zaštitu I pomognemo onoliko koliko je u našoj mogućnosti. Stoga, Zenička rezolucija nudi vrijednosti, brige za nemoćne, za nezaštićene, izraz građanske hrabrosti I to su činjenice koje treba istaknuti kao vrijednosti za 21. stoljeće”, dodao je Dizdarević. Nakon kratkih obraćanja u kojima su istaknute vrijednosti ove rezolucije predstavnici kantonalne I gradske vlasti, zeničkog Preporoda I Medžlisa Islamske zajednice Zenica svečano su otkrili Spomen ploču o Zeničkoj rezoluciji.

Zeničku rezoluciju je 26.maja, 1942. godine  potpisalo 27 istaknutih zeničkih uglednika  kojom su od genocida spašeni Romi Bosne I Hercegovine.   (B.D.)