Vježba “Bosna-24” pokazala spremnost zajedničkog djelovanja u slučaju nesreća

“Bosna-24” naziv je zajedničke pokazne vježbe koja je održana danas na širem lokalitetu zeničkog Kamberovića polja.

Vježba je organizovana u zajedničkoj realizaciji struktura Civilne zaštite Grada Zenica, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a u pomen na desetu godišnjicu od  katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Komandant Štaba Civilne zaštite Grada Zenica Mirza Husetić je kazao da je cilj ove vježbe pokazati spremnost za zajedničko djelovanje svih učesnika u slučaju prirodnih i drugih nesreća ili katastrofa, s posebnim osvrtom na zaštitu građana Bosne i Hercegovine.

“Nakon desetogodišnjice poplava koje su zadesile BiH i grad Zenicu, svim resursima kojim raspolažemo mi smo obnovili. Radi se na usavršavanju struktura Civilne zaštite, ali i ostalih struktura koje su pri CZ. Materijalna i tehnička sredstva su uvijek potrebna, ali mi radimo na nabavci i novih vozila pri službi Civilne zaštite, ali i drugih struktura”, istakao je Husetić, te potcrtao da Civilna zaštita Grada Zenice može odgovoriti na sve potencijalne probleme i nedaće koje bi nas mogle zadesiti.

Devet organizacija, jedinica i službi, koje su aktivno učestvovale u saniranju posljedica poplava koje su zadesile BiH u maju 2014. godine, danas su demonstrirale i sinhronizovano izvele vježbe spašavanja unesrećenih od zemljotresa, ali i drugih nedaća,  demonstrirajući svoje operativne sposobnosti i opremu. General major Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba  za resurse Oružanih snaga BiH istakao je da je izvedena vježba simbolički podsjetila na važnost kontinuirane pripremljenosti za potencijalne krizne situacije, ali i bila prilika vidjeti na koji način Oružane snage BiH izvršavaju svoje zadatke regulisane Zakonom o odbrani BiH. “Imali smo priliku vidjeti sinhronizaciju aktivnosti, operacije i reakcije na određene nesreće i nepogode, ali i određene posljedice koje se mogu vidjeti u tim nesrećama”, kazao je Ahmić, čestitavši svim učesnicima na danas izvedenoj vježbi.

Učesnici u pokaznoj vježbi  “Bosna-24” bili su Štab civilne zaštite Grada Zenica, Oružane snage Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, Javna ustanova Dom Zdravlja Zenica, Gorska služba spašavanja stanica Zenica, Interventna spasilačka služba Zenica i Sportsko-rekreativni klub “Tvrđava” Zenica. Očekivanja učesnika su da će vježba dodatno podići nivo interoperabilnosti među učesnicima, omogućavajući sinhronizovano djelovanje i uvježbavanje članova štaba u operativnom centru i jedinica na terenu. (M.H.)