Pod lupom: Svi akteri izbornog procesa imaju svoju ulogu u sprečavanju izbornih nepravilnosti

Koalicija za slobodne I poštene izbore “Pod lupom” organizovala je panel diskusiju “Zaštita biračkog prava u Bosni I Hercegovini” koja je održana danas u Zenici.

O ulozi tužilaštava I policijskih agencija u zaštiti izbornog procesa u BiH kao I o ulozi organizacija civilnog društva I medija u otkrivanju izbornih nepravilnosti govorili su tužioci kao I predstavnici medija I organizacije “Pod lupom” .

“Kada je riječ o lokalnim izborima I izbornom procesu koji su održani 2020. Godine na području Brčko distrikta Tužilaštvo Brčko distrikta ostvarilo je dobre rezultate u gonjenju onih koji su povrijedili norme krivičnog zakona vršeći izborne prevare. Mi smo procesuirali 15 osoba, sve osobe su pravosnažno presuđene , za 11 osoba izrečena je kazna zatvora I vjerujem da smo na takav način postigli taj efekat generalne prevencije za koje se nadamo da će se protegnuti I na ove lokalne izbore, a za ove lokalne izbore ne očekujemo ni toliko veliki broj neregularnosti. Smatram da je potreban sinhronizovan rad svih koji mogu doprinijeti uspješnom izbornom procesuiranju ove vrste krivičnih djela od policijskih agencija, tužilaštava do sudova. Jedino na taj način možemo poslati pozitivnu poruku građanima kako o radu institucija tako I ovaj generalni efekat prevencije”, kazao je Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Bosne I Hercegovine koji je ujedno bio I jedan od današnjih učesnika panel diskusije.

Građanske grupe i pojedinci, te organizacije civilnog društva preuzimaju vrijednosti koje Koalicija „Pod lupom“ zagovara, čime ova inicijativa prerasta u snažan i organizovan građanski pokret u BiH stoga je važna kontinuirana edukacija građana prvenstveno na upoznavanju sa njihovim pravima što je I naš krajnji cilj, istakli su organizatori. “Apelujem da zajednički nevladine organizacije, naša koalicija I mediji se uključe I da se zajednički djelujemo pa tek onda institucije ove države koji su zadužene da štite interese građana jer ćemo samo tako stvarati neku pozitivniju klimu I povjerenje u izborni process”, kazao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Svaka transparentnost je generalno značajna I doprinosi ukupnom odgovornom izbornom procesu, a posebno u našoj državi kada već imamo etablirane političke elite, a samim tim I glasovi postaju roba sa kojom se trguje tako da mediji imaju ogroman značaj u pokrivanju I davanju svjetla svakoj toj aferi odnosno svakom procesu zato što otkrivaju ono što bi ostalo sakriveno da nema medija. Mediji odnosno novinari imaju direktan kontakt sa biračima odnosno građanima koji onda imaju hrabrost da prijave bilo kakve nepravilnosti sa kojima se suočavaju, kazala je Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, pojašnjavajući učesnicima panel diskusije novinarsku priču njihove redakcije zahvaljujući kojoj su I pokrenuti procesi u Brčko distriktu na izborima 2020.godine. (B.D.)