Američki kutak obilježava 20 godina djelovanja u Zenici

Američki kutak u Zenici cijelu ovu godinu obilježava 20 godina svog djelovanja u Zenici. Čine to nizom radionica, prezentacija i predavanja što je i osnovni zadatak ovog edukativno-promotivnog centra.

Već danas od 17 sati, u prostoru Američkog kutka koji se nalazi u zeničkoj Gradskoj biblioteci, održaće se drugi čas drugog ciklusa iz konverzacijskog engleskog jezika. Časove drži apsolventica odsjeka Engleskog jezika na zeničkom Filozofskom fakultetu.

Ovi časovi se razlikuju od klasičnih kurseva engleskog jezika. To je malo drugačije od standardnog učenja jezika. Potenciramo razgovor, da se polaznici kursa oslobode i da razgovaraju na engleskom jeziku bez pritiska i u relaksiranom okruženju. Imali smo već jedan ciklus konverzacijskog engleskog jezika za odrasle i imalo smo pozitivan feedback od polaznika. Oni koji su na početku imali strah od razgovora, nakon dva mjeseca su „progovorili“, kaže nam direktorica Američkog kutka Sanela Pinjić.

Časovi se održavaju ponedjeljkom i svi zainteresovani se mogu prijaviti na ovaj besplatan program.

Sutra, 14. maja, Američki kutak biće domaćin prezentacije Yes stipendija za srednjoškolce. Prezenter će biti mladi amerikanac Rajan koji će objasniti sve pogodnosti koje ovaj program nudi srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine koji se žele godinu dana školovati u Sjedinjenim američkim državama.

„Interesantno je da je školovanje, uz stipendiju, potpuno besplatno za učenike i učenice. Oni borave godinu dana u Americi i svi su troškovi pokriveni. Oni pohađaju školu godinu dana i smješteni su u domaćinske porodice. Sve to u saradnji sa agencijom iz Sarajeva“, kaže naša sagovornica.

Na Filozofskom fakultetu u četvrtak će biti održana prezentacija TOEFL testa u saradnji sa EUCATION USA. Ovi testovi iz znanja engleskog jezika preduslov su za one koji planiraju studirati na nekom od univerziteta u SAD-u. Od dešavanja planiranih za ovo ljeto, naša sagovornica izdvaja predavanje o medijskoj pismenosti. Akcenat će biti na prepoznavanju dezinformacija u medijskom prostoru, prije svega na društvenim mrežama i internetu uopšte. (D. Travar)