UNZE: FIPN organizovao drugi po redu Sci&Tech Challenge

Na Fakultetu inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici danas je priređeno takmičenje srednjoškolaca pod nazivom Sci&Tech Challenge.

Na takmičenju učestvuje 12 srednjih škola iz Zenice,Kaknja, Breze i Visokog,odnosno 20 timova sa oko 90 aktivnih učesnika,a samom događaju prisustvuje oko 250 učenika i profesora srednjih škola.

Redovni profesor Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka UNZE,Almaida Gigović-Gekić je napomenula da je cilj ovog projekta popularizacija tehničkih i prirodnih nauka među učenicima srednjih škola.

Takmičenje je koncipirano na način da učenici,uz pomoć svojih profesora,identificiraju predmet istraživanja iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka,provedu potrebna istraživanja,pripreme radove i prezentiraju dobijene rezultate.

“Ovo je način na koji se Univerzitet u Zenici pokušava približiti potencijalnim studentima,a s druge strane,ono što je takođe važno je da tu omladinu na neki način usmjerimo ka istraživanju, jer samo ozbiljnim bavljenjem naukom u mladim danima oni sebi stvaraju pretpostavke da sutra zavole istraživački posao i da sutra mogu zamijeniti naše nastavnike na Univerzitetu”, izjavio je rektor UNZE prof.dr. Jusuf Duraković.

Upravo se danas predstavljaju rezultati istraživanja na završnoj konferenciji.

Za pobjedničke timove predviđene su prigodne novčane nagrade,a za sve učenike u takmičarskom dijelu ovo predstavlja dobru priliku za razvoj vlastitih istraživačkih i analitičkih vještina. (Š.B.)