KŠC “Sveti Pavao” domaćin Prvih susreta malih maturanata

Katolički školski centar „Sveti Pavao“ iz Zenice bio je domaćin Prvih susreta malih maturanata na kojem se okupio veliki broj učenika devetih razreda iz pet zeničkih osnovnih škola.

Katolički školski centar je inicirao ovu ideju i nadaju se da će ona postati tradicionalna a organizaciju ovakvih susreta preuzeti i druge osnovne škole.

Mali maturanti ispunili su danas veliku salu Katoličkog školskog centra.Cilj ovog druženja, po riječima ravnatelja KŠC „Sveti Pavao“, dr. Vlatka Rosića, je da na drugačiji način maturanti osnovnih škola dobiju priliku da stvore nova poznanstva koja će im biti od značaja u nastavku obrazovanja u željenoj srednjoj školi.

„Ponajprije želimo da se učenici devetih razreda osnovnih škola Grada Zenice ovdje ugodno osjećaju. Da na svoj način steknu nova prijateljstva, da vide nešto novo, inovacije u nastavi, vannastavne sekcije. Cilj je da kada krenu kući iz našeg centra ponesu neke lijepe uspomene“. Ideju susreta malih maturanata pokrenula je knjižničarka u centru „Sveti Pavao“ Daria Gelić. „ Da, ideja je počela kako bismo  naš centar otvorili drugim školama i našim suradničkim institucijama kako bismo uspostavili suradnju sa djecom. Ono što mi dobijemo od ministarstva su većinom natjecanja iz različitih predmeta. Ovaj put smo htjeli da to bude opuštenije, na principu druženja“. Saglasnost za održavanje ovih susreta dalo je kantonalno Ministarstvo obrazovanja. Od ravnatelja KŠC saznajemo da oko polovine njihovih osnovaca svoje školovanje nastavlja u Gimnaziji ovog centra. „Ova naša Gimnazija koja egzistira ovdje preduvjet je za fakultet. Oni koji ne planiraju ići na fakultet oni upisuju strukovne škole da bi odabrali nekakav zanat“. Prvi susreti malih maturanata iz Zenice obogaćeni su sportskim susretima, informisanjem i dijeljenjem iskustava o aktivnostima i projektima te kvizom o poznavanju Bosne i Hercegovine. (D.T.)