„Pink Moon“ u srijedu na matičnoj sceni zeničkog BNP-a

U srijedu, 6. marta u 20 sati na matičnoj sceni će biti izvedena prva predstava sa mjesečnog repertoara za mart u Zeničkom pozorištu. Riječ je o predstavi „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog.

Kako ističe sam autor teksta Dario Bevanda: „’Pink Moon’ je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.“

Osim rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, izbor muzike potpisuje Dario Bevanda. Uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i glumici Dini Mušanović. Predstava je od svoje premijerne izvedbe osvojila četiri festivalske nagrade u Jajcu, Brčkom i Zenici.