Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće 12. aprila do 01. maja

Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće, održaće se u Zenici od 12. aprila do prvog maja. Uprkos nešto kraćem trajanju, ova kulturna smotra ponudiće obilje kvalitetnih i zanimljivih sadržaja iz oblasti kulture i stvaralaštva.

Na međunarodni javni poziv za apliciranje programa na ovogodišnjem Zeničkom proljeću, podnesaeno je pedesetak prijava što je više od očekivanog, saznajemo od Zijada Imamovića, šefa Odsjeka za društvene djelatnosti pri gradskoj upravi. Stručna komisija već je obavila glavninu selektorskog posla i trenutno usaglašavaju termine programa.

“Do sada su više programa odjednom kandidovale zeničke ustanove kulture a ove godine, po prvi put, to su činili i pojedinci. Tako da se od svega toga može odabrati jedan lijep i zanimljiv program koji će se uklopiti u naš moto „Magija trokuta“. Značenje trokuta u simbolici Bosne je svima poznato. Zijadu Imamoviću je zanimljivije tumačenje koje se bazira na starom vjerovanju da se u čaj stavljaju tri trave. To je zato što svaka ima i dobra i štetna dejstva tako da jedna drugoj potiru ona štetna. „ To bi bila jedna odlična formula funcioniranje našeg bosansko-hercegovačkog društva i tako smo se i složili da ovaj slogan usvojimo za ovogodišnje „Zeničko proljeće“. I ove godine u strukturi programa dominiraće muzički programi.

Biće međutim i kvalitetnih likovnih programa, više nego prethodnih godina ali i onih scenskih uz očuvanje međunarodnog karaktera manifestacije. Imamo programe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Australije i Holandije. Ovo je u pravom smislu međunarodna kulturna manifestacija i doprinijeće tome da se Zenica još čvršće pozicionira kao grad kulture“. Dvadeset i treće izdanje Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ održaće se između 12.aprila i prvog maja. Glavnina programa održaće se u prostorima Bosanskog narodnog pozorišta, Muzeja grada Zenice i Gradske biblioteke. (D.T.)