Hoće li usvojiti: Zastupnici sutra o neradnoj nedjelji i praznicima za trgovce, većim kaznama…

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za sutra u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji, između ostalog, predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini, odnosno tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta.

Sindikat radnika u trgovini apelovao je da parlamentarci usvoje ovaj zakon i tako za gotovo 14.000 članova ovog sindikata, ali i za ostale radnike u trgovini, omoguće nešto što željno iščekuju radeći u jednom od najizazovnijih sektora, često u nesigurnim uvjetima i za nisku plaću.

Upravo je zakonsko reguliranje slobodne nedjelje i dana praznika jedan od zahtjeva koji godinama postavlja Sindikat trgovine, pa i na protestima.

Osim ovog, zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o kontroli cijena kojim su predložene veće novčane kazne za one koji se ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Tako je kazna za firme povećana sa 1.000 KM na 6.000 KM, a gornja granica je povećana sa 10.000 KM na 30.000 KM. Za odgovornu osobu u firmi kazna je povećana sa 250 KM na 1.000 KM, s gornjom granicom od 3.000 KM umjesto dosadašnjih 2.500 KM. Kazna za fizičko lice, što se odnosi na, na primjer, trgovce-vlasnike, je od 1.000 KM do 2.000 KM, umjesto dosadašnjih 500 KM do 1.000 KM.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma su i dopune Zakona o radu u pravcu da poslodavci mogu zaključivati ugovore sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.  (Fena/Faktor)