Odgođen glavni pretres u krivičnom predmetu Kasumović Fuad i drugi

Danas je u Kantonalnom sudu u Zenici trebao biti održan glavni pretres u krivičnom predmetu protiv optuženih Kasumović Fuada i drugih, a u slučaju „Zenicatransa“. Iako su se pretresu odazvali svi optuženi i odbrana, Sudsko vijeće je odlučilo pretres odgoditi za 21 dan.

Jednim od glavnih razloga traženja odgađanja ovog pretresa odbrana je navela promjenu u sastavu Sudskog vijeća, u kojem je umjesto dosadašnje sutkinje Indire Pašić imenovana sutkinja Ranka Baškarad. Nakon dužeg vijećanja, a primjedbi i nezadovoljstva odbrane rokom s kojim se nova članica Sudskog vijeća imala vremena upoznati sa predmetom, Sudsko vijeće je donijelo Odluku da se glavni pretres pomjeri za 22. februar tekuće godine.

„U ovoj situaciji ZKP propisuje da pretres kreće iznova, što znači da se svi dokazi izvode pred novim članom Sudskog vijeća. Izuzetno ukoliko sve stranke u postupku se usaglase da se svi dokazi preuzmu, odnosno da se pročitaju već izvedeni dokazi, isključivo zbog načela neposrednosti izvođenja dokaza, što je jedno od osnovnih načela ZKP-a “, kazala je Sanela Dautbegović, braniteljica optuženog Edina Mehića, naglasivši da je u interesu svih odbrana da se ovaj predmet okonča što prije i da se dokaže nevinost optuženih.

Advokatica Dautbegović je zadovoljna današnjim kompromisom svih odbrana u ovome predmetu, pojašnjavajući naredne korake.

„Mi smo se obavezali da bude što manji broj dokaza koji će biti izvedeni neposredno pred novim članom Vijeća, za koji odbrana smatra da se trebaju izvesti, odnosno zapisnici sa iskazima svjedoka da se pročitaju, a ostali da se preuzmu kao već pročitani. Ovim se ne gubi ništa, a osnovno načelo neposrednosti ostaje zadovoljeno, također i pravo na odbranu“, pojašnjava Dautbegović.

Primjedbu na izmjenjeni sastav Sudskog vijeća imao je i prvooptuženi Fuad Kasumović, kazavši u svom obraćanju u sudnici da sumnja od početka u cjelokupan proces, naglasivši da će tražiti i ponovno iznošenje određenih dokaza.

“Normalno je da optuženik, odnosno naš branjenik Fuad Kasumović želi da mu odluku, odnosno presudu donese Vijeće koje je u cjelini upoznato sa izvedenim dokazima i da ocjenjuje takve dokaze. Kada se dogodi promjena, upitno je hoće li novi član imati vremena da se upozna sa dokazima koji su izvedeni“, kazao je Asim Crnalić, jedan od branitelja optuženog Kasumovića. Crnalić napominje da je do sada bilo 41 glavna rasprava u slučaju „Zenicatransa“, te da je izveden veliki broj dokaza.

Nastavak glavnog pretresa u pomenutom predmetu je zakazan za 22. februar tekuće godine u Kantonalnom sudu u Zenici. (M.H.)