Manja proizvodnja uglja u januaru u jami Raspotočje

U Rudniku Zenica provodi se završna aktivnost oko primjene nove organizacije i sistematizacije koja će u konačnici značiti rad sa znatno manjim brojem uposlenika.Zbog problema u jami Raspotočje, prepolovljena je januarska proizvodnja uglja u odnosu na plan.

Početak ove godine računajući prvi mjesec nije donio očekivane rezultate u jedinom proizvodnom kapacitetu Rudnika Zenica-jami Raspotočje.

-Radilo se u otežanim uslovima u eksploatacionom polju,gdje se vršilo i otklanjanje posljedica zarušavanja krovine nakon proloma,ističe Nedžad Duraković,član Sindikalnog odbora preduzeća.

Kaže,kako se se očekuje okončanje sanacionih radova i stabilniji rad u narednom periodu.

Drugi otežavajući momenat je nepovoljno stanje sa radnom snagom. U Rudniku Zenica u toku je rješavanje tehnološkog viška,što bi se,kako napominje naš sagovornik, trebalo okončati do kraja februara. Istovremeno,značajan broj ljudi je na bolovanju zbog otežanih uslova rada ili drugih zdravstvenih problema.

Po zatvaranju pogona Stara jama i Separacije te završetkom aktivnosti na rješavanju tehnološkog viška, u zeničkom rudniku ostat će 520 zaposlenih. To je za oko 250 manje u odnosu na početak priče o novoj organizaciji i sistematizaciji u ovom zavisnom društvu. Period koji slijedi dat će odgovor na pitanje hoće li predviđeni broj biti garant održivog poslovanja. (Š.B.)