„Djevojka s ružom u kosi“ naslov literarnog prvijenca mlade Semre Bukva

„Djevojka s ružom u kosi“ naslov je literarnog prvijenca mlade Semre Bukva iz Visokog,apslolventice Pravnog fakulteta u Zenici.

Kuriozitet je to što je svoju stihozbirku grafički opremila i izdala sama,svojim sredstvima. Sve u zbirci „Djevojka s ružom u kosi“ od grafičkog dizajna,naslovne strane,uredništva do bilješke o autoru,Semrino je djelo.

„Mojom upornošću, motivacijom i inspiracijom koju sam pronašla u umjetnosti odlučila sam da nikoga ne čekam i uspjela sam da to sama realizujem.Bilo je teško ali uspjela sam i zadovoljna sam rezultatom.“Semra kaže da svakom pjesmom svoj stil gradi iznova.Njena inspiracija su ljudi,priroda i snovi. „U osnovi,to je ljubavna poezija. Tu je i domoljubna i patriotska poezija.Jako veliku inspiraciju pronalazim u antičkim motivima,preciznije u drevnim antičkim bogovima“.  Voli brojne spisatelje ali, kako kaže, nema nekog izrazitog uzora u tom domenu.Za svoj književni prvijenac odabrala je poeziju ali, ni proza joj nije strana. „ Ja sam 2017 godine objavila roman „Pod okriljem plavog neba“ međutim nisam ga nikada izdala javno ali time sam se,eto,okušala i u prozi „.

Prati književne napore svojih vršnjaka i raduje se kada vidi da nekog od njih dobije podršku za objavljivanje prve knjige.Nadam se, objašnjava, da se u našoj zemlji neće ponoviti situacija da neko izda knjigu sam bez ičije podrške uzdajući se u Boga.Semra je svoju zbirku poezije štampala u tiražu od 50 primjeraka.Sav prihod, cijena knjige je bila 10 maraka,poklonila je Javnoj ustanovi „Dom porodica“ u Zenici. (D.T.)