„Drama o Mirjani i ovima oko nje“ sutra na matičnoj sceni

Predstava „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa XXVI međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“, bit će izvedena sutra, 31. januara u 20 sati na matičnoj sceni Zeničkog pozorišta.

Radnja drame smješta je u intimni prostor starog stana (naizgled Mirjaninog, a možda i ne?), a vrijeme kao da za svakog lika teče individualno. Za jedne je to odlučujuća noć kada će reći suprugu da znaju za prevaru, za druge je to još dvije godine života prije zakazanog samoubistva, ili pak sedam sati leta od ostvarenja sna, ili šest popodne kada se očekuje nastupanje vlastite smrti uslijed moždanog udara… Ipak sva ta „vremena“ se presijecaju i sudaraju, kao što se sudara i prostor, u jednoj zajedničkoj tački – Mirjani. I cijeli tekst je pisan baš tako. Kao da je neko razvio više fotografija na istom fotografskom papiru, pa se prizori s jedne fotografije pretapaju u drugu i tako stvaraju jedinstvenu scenu u kojoj likovi iz različitih prostora ulaze u dijalog, pa je sasvim moguće da i oni koji se i ne znaju, koegzistiraju u istom prostoru koji im ne pripada.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.