ZDK: Potipisan novi Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja

Višemjesečni pregovori oko novog Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja u Zeničko dobojskom kantonu dobili su završni čin današnjim potpisivanjem ovog dokumenta u sjedištu Kantona.

Kolektivni ugovor su,u prisustvu premijera, Nezira Pivića, potpisali ministar obrazovanja,nauke,kulture i sporta ZDK, Mirza Mušija i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, Đevad Hadžić.

Premijer Pivić je ukazao da će novim kolektivnim ugovorom svim zaposlenicima Univerziteta u Zenici biti uvećana plaća za 250 KM, naknada za prijevoz sa dosadašnjih maksimalnih 250 na 350 KM te će mladim asistentima biti finansirano školovanje u okviru doktorskog studija.

Najavio je kako će u narednom periodu uslijediti analiza stanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Što se tiče pitanja funkcionalnih dodataka oni će biti naknadno uređeni,najavio je premijer Pivić.

Potpisnik Kolektivnog ugovora ispred sindikata, Đevad Hadžić podsjeća da on važi 3 godine, te da u saradnji sa Vladom slijedi izrada drugih akata,među kojima je i Pravilnik o plaćama u oblasti visokog obrazovanja.

Primjenom dosadašnjeg ugovora na UNZE ne možemo biti zadovoljni, rekao je Hadžić.

Ministar obrazovanja,nauke,kulture i sporta Mirza Mušija precizira da će ukupno za plaće i naknade za zaposlene na UNZE-u na godišnjem nivou izdvojiti oko 2.300.000 KM te da je taj novac planiran u budžetu za 2024. godinu. (Š.B.)