PK ZDK: Rezultati obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada

U toku 2023. godine kroz projekat „Aktivne mjere zapošljavanja u ZDK“ 35 nezaposlenih osoba je prošlo teorijsku obuku za ciljana zanimanja u 4 srednje stručne škole i uspješno prošlo praktičnu obuku u 12 kompanija, u kojima su ostvarili i zapošljavanje,saopćeno je na današnjoj pres konferenciji u sjedištu Privredne komore Zeničko dobojskog kantona u Zenici.

Kroz ovaj projekat je obučeno i zaposleno 12 CNC operatera,11 zavarivača,7 obrađivača plastike i 5 šivača.

Projekte aktivnih mjera zapošljavanja,koje implementira Privredna komora ZDK ,finansiraju Federalni zavod za zapošljavanje i Vlada ZDK putem Ministarstva za rad,socijalnu politiku i izbjeglice,a akteri su kompanije,srednje stručne škole,nezaposlene osobe i Služba za zapošljavanje ZDK putem gradskih,odnosno općinskih biroa rada.

-Uspješnom implementacijom projekta aktivnih mjera zapošljavanja u ZDK godinama unazad,postignuta je njegova samoodrživost,te više nije potrebna finansijska podrška stranog donatora,obzirom da su domaći donatori, Federalni zavod za zapošljavanje i Vlada ZDK putem Ministarstva za rad,socijalnu politiku i izbjeglice,prepoznali njegovu važnost,istakla je Diana Babić,predsjednica PK ZDK.

-Srednje stručne škole u kojima je realizovana teorijska obuka su Mješovita srednja škola „Mladost“ Zenica,Mješovita srednja industrijska škola Zenica,Mješovita srednja stručna škola „Hazim Šabanović“ Visoko i Mješovita srednja škola Zavidovići.

U protekle 4 godine 166 nezaposlenih osoba uspješno je završilo teorijsku i praktičnu obuku za ciljana zanimanja te su zaposlenih u kompanijama u ZDK. (Š.B.)