Preventivni pregledi u školama ZDK: Osnovci najviše problema imaju sa težinom, stopalima i kičmom

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je četiri posljednja mjeseca protekle godine provodio screening preglede u cilju ranog otkrivanja poremećaja vida, sluha, lokomotornog sistema (LMS), kao i antropometrijska mjerenja u osnovnim školama na području Zeničko – dobojskog kantona (ZDK).

Pregledi vida, sluha i LMS-a

Pregledi učenika drugih, šestih i osmih razreda  su provođeni u prostorijama osnovnih škola timovi Službe za školsku higijenu  u sklopu preventivnih aktivnosti Instituta.

Vid je pregledan kod 1.918, sluh kod 2.020, a funkcioniranje lokomotornog sistema kod 2.207 učenika drugih razreda škola u ZDK.

Što se tiče procenta onih koji su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, među učenicima drugih razreda zbog vida je njih 7, 8 posto, dok je već 5, 1 posto učenika već bilo pod nekom ljekarskom terapijom ili intervencijom (naočale, sočiva).

Sa sluhom su detektirani problemi kod njih 2, 4 posto, a s lokomotornim sistemom određene nedosljednosti ima čak 35, 2 posto djece.

Zabrinjava podatak da je 542 djece upućeno na dalju dijagnostiku zbog stopala, 214 zbog kičmenog stuba, a 38 zbog grudnog koša. Već u drugom razredu kod gotovo 600 učenika je zabilježena prekomjerna težina ili gojaznost, a kod gotovo 100 učenika pothranjenost, navodi se iz Instituta.

U šestim razredima pregledan je lokomotorni sistem (kičma, stopala..) kod 1.410 učenika, a svaki treći (33, 3 posto) je proslijeđen specijalistima na dalje pretrage. I u ovoj generaciji kod kod više od 520 djece je zabilježena gojaznost ili prekomjerna težina s jedne ili pothranjenost s druge strane.

Svaki treći ima problem s težinom

Među učenicima osmih razreda pregledima vida je obuhvaćeno 1.836 učenika, a kod njih 5, 4 posto je otkriven problem zbog kojeg su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, dok je čak 9 posto već ranije tretirano ljekarskim intervencijama (naočale, sočiva). Sluh je kontrolisan kod 2.043 učenika i njih 1, 3 posto ima određene probleme. I kod ove populacije više od 660 učenika ima prekomjernu težinu, gojaznost ili pothranjenost.

Svi učenici kod kojih je uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti upućeni su na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

U nastavku školske godine, u drugom polugodištu biće nastavljeni ovi, ali i započeti pregledi u sklopu screeninga za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema i antropometrijskog mjerenja učenika prvih razreda u svim srednjim školama na području ZDK.