Danas počinje EP, rukometaši BiH na startu protiv branioca naslova Švedske

FOTO: Web

Uvodnim utakmicama Francuska – Sjeverna Makedonija te Njemačka – Švicarska danas će u zatvorenom nogometnom stadionu u Merkur Spiel-Arena Dusseldorfu, pred rekordnih više od 50.000 gledalaca, početi 16. evropsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, među kojim je i selekcija Bosne i Hercegovine, koja na evropskoj smotri učestvuje drugi put zaredom. Na prošlom EP 2020. godine u Mađarskoj i Slovačkoj rukometaši BIH zauzeli su 23. mjesto.

Reprezentacije se raspoređene u šest grupa sa po četiri ekipe, a uktakmice će se u narednih 18 dana pored navedena dva susreta u Duseldorfa još igrati u Berlinu, Kölnu, Hamburgu, Hannoveru, Mannheimu i Münchenu.

Titulu u Njemačkoj brane rukometaši Švedske, koji su u na prošlom EP u finalu u Budimpešti u finalu savladali Španiju sa 27:26. Upravo će Šveđani u E grupi biti prvi protvinik izbaranika selektora Irfana Smajlagića. Susret Švedska – BiH je na programu u čertvrak, 11. januara, u SAP Areni, kapaciteta 13.200 gledalaca, u Mannheimu, s početkom u 20.30 sati. Ostala dva susreta grupne faze ekipa BiH će igrati također u Mannheimu, 13. januara protiv Nizozemske (18.00 sati) te 15. januara protiv Gruzije (18.00).

Pored Šveđana i Španaca u najuži krug favorita prema kladionicama ubrajaju ekipe Francuske, Danske, te domaćina Njemačke.

Grupe na 16. EP:
A-grupa (Düsseldorf, Berlin): Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Švicarska
B-grupa (Mannheim): Španija, Austrija, Hrvatska, Rumunija
C-grupa (Munchen): Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora

D-grupa (Berlin): Norveška, Slovenija, Poljska, Farska Ostrva
E-grupa (Mannheim): Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Gruzija
F-grupa (Munchen): Danska, Portugal, Češka Republika, Grčka

Kao i prije dvije godine EP će se igrati u dvije grupne faze, nakog čega će uslijediti i eliminacione borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

U prvom dijelu prvenstvo će se održati u Berlinu, Mannheimu i Munchenu. U drugom dijelu takmičenja grupe će se ukrštati, a reprezentacije će odigrati po četiri utakmice. U Prvoj će igrati po dvije najbolje reprezentacije iz grupa A, B, C u Lanxess Areni u Kelnu, a u Drugoj grupi u Barclays Areni u Hamburgu najbolje ekipe iz grupa D, E i F.

Finalisti EP-a osigurat će nastup na SP 2025. čiji će domaćini biti Hrvatska, Danska i Norveška, a prvak Evrope će se direktno kvalifikovati za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. Eliminacioni susreti će se održati u Kelnu.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnija je Švedska sa pet titula, slijede Francuska sa tri, dok Španija, Danska i Njemačka imaju po dvije tutle.

Među 18 sudijskih parova koji će dijeliti pravdu na EP -u Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, to su braća Amar i Dino Konjičanin iz Visokog.

N1 BiH