Inženjerska komora FBiH – Apel građanima Zenice u vezi sa sinoćnjim zemljotresom

Inženjerska komora FBiH skreće pažnju javnosti i građanima ugroženog područja sinoćnjim zemljotresom da postoji mogućnost i novih zemljotresa u narednim danima.

– Iskustva nakon tragičnog zemljotresa u Petrinji koja su sa nama podijelile kolege iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ali i naši ljudi koji su odlazili da pomognu sanaciji štete u Hrvatskoj i Turskoj upućuju na sljedeće korake:ugrožena područja trebaju biti pregledana od strana stručnih lica, kao i objekti sa narušenom stabilnošću (pojava naprslina, pukotina, urušenih elemenata). Objekti sa narušenom statičkom stabilnošću u prvom udara mogu biti katastrofalno devastirani sa najtežim posljedicama, a u naknadnim udarima pri zemljotresima i manjim od 6 stepeni – ističu iz Inženjerske komore FBiH

Stoga, pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promjene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smjernice i preporuke.

-Također se mole građani da ako imaju mogućnost alternativnog boravka van svojih domova u narednim danima, obavezno privremeno napuste boravak u vidno oštećenim objektima. IK FBiH je stupila u kontakt sa predstavnicima FUCZ, u ovom momentu reakcije lokane vlasti, prije svega MUP i kantonalne civilne zaštite, izgleda kao pravovremena i korisna. IK FBiH, prije svega njena Matična sekcija građevinskih inženjera, će pratiti situaciju i u slučaju pogoršanja situacije će reagovati u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji sa FUCZ – naode iz te komore.

Fena.ba